Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

6,6 miljoen wandelaars besteden 1,8 miljard euro

6,6 miljoen Nederlanders wandelen regelmatig en besteden daarbij in totaal ruim 1,8 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit de Nationale Wandelmonitor 2010, dat door het bureau Trendbox in opdracht van Stichting Wandelplatform-LAW is uitgevoerd. Het Wandelplatform wil met dit onderzoek het grote belang van wandelen in Nederland op de agenda plaatsen.

Economisch aantrekkelijk
In een klein, dichtbevolkt en economisch bedrijvig land als Nederland trekt de wandelliefhebber nog te vaak aan het kortste eind, terwijl deze recreatieve activiteit populairder is dan fietsen, hardlopen en binnensporten. De cijfers uit de Nationale Wandelmonitor onderstrepen dit; 6,6 miljoen landgenoten wandelen minstens een half uur per week. In totaal maken zij 710 miljoen wandelingen en besteden jaarlijks ruim 1,8 miljard euro. Dit toont aan dat investeren in goed onderhouden en gemarkeerde wandelroutes economisch aantrekkelijk is.

Bos, strand en duinen
De meeste wandelaars zijn tussen 35 en 65 jaar oud en wonen ongeveer even vaak in de stad als op het platteland. Er zijn anno 2010 iets meer vrouwen dan mannen die wandelen. Wat de wandelaars drijft is de behoefte aan ontspanning, gezondheid en natuurbeleving. Uit het onderzoek blijkt verder dat het gros van de wandelaars het liefst door bos loopt, gevolgd door strand en duinen. De meest favoriete wandelprovincies zijn Gelderland, Limburg en Noord-Brabant. In de Randstad en in mindere mate ook in delen van Zuid-Limburg, Friesland en Groningen worden tekorten aan geschikt wandelgebied gesignaleerd.

Trends
Een aantal trends wijst op een toenemende populariteit van het wandelen. Zo groeit de komende jaren de leeftijdsgroep 55-65 jaar waarbinnen zich veel wandelaars bevinden. Ook blijkt wandelen goed verenigbaar met de groeiende individualisering en behoefte aan laagdrempelige ontspanning. Het is al mogelijk zonder training, uitrusting of agenda's van anderen.

Meer feiten en achtergronden staan in de Nationale Wandelmonitor 2010, deze is te downloaden via www.wandelnet.nl. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen uit het Investeringsbudget Landelijk Gebied.



Ingezonden persbericht