Nederlandse topontwerpers geven visie op Zuiderzee

09/06/2010 11:30

Zuiderzeemuseum

De tentoonstelling HUIS STIJL is een spannende confrontatie tussen de geschiedenis van de Zuiderzee en de hedendaagse interpretatie daarvan door toonaangevende Nederlandse ontwerpers: Kiki van Eijk, Joost van Bleiswijk en designersduo Scholten & Baijings. De tentoonstelling loopt van 13 juni tot en met 10 april 2011.

Het Zuiderzeemuseum vraagt elk jaar aan vooraanstaande kunstenaars en ontwerpers om hun visie op de collectie, het museum en de geschiedenis van de Zuiderzee te verbeelden. Dat leidt steeds tot verrassende nieuwe ontwerpen en kunstwerken. Het museum presenteert deze hedendaagse topstukken in een setting met de authentieke voorwerpen. Zo ontstaat een boeiende wisselwerking tussen collectie en hedendaags ontwerp waarbij de bezoeker wordt meegenomen in het totstandkomingsproces van de kunstwerken.

De ontwerpers laten zich ieder op hun eigen manier inspireren door de collectie van het Zuiderzeemuseum:

De meubels, keramiek en textiel in de Zuiderzee Settings van Kiki van Eijk zijn gebaseerd op de collectie kunstnijverheid van het Zuiderzeemuseum. De ontwerpen verwijzen naar alledaagse huiselijke gebruiken, zoals strijken en koffie zetten op een petroleumkachel.

Kiki van Eijk (1978) studeerde in 2000 cum laude af aan de Design Academy Eindhoven. Ze werd bekend door haar beroemde 'Kiki kleed'. Haar werk is te zien in galerieën en musea over de hele wereld. www.kikiworld.nl

The Poor Man's Gold van Joost van Bleiswijk gaat terug op de handelsmissies van de VOC die doorgaans vertrokken vanuit Enkhuizen. Zijn bekraste keramische voorwerpen in kisten verbeelden het soms harde leven aan boord van deze schepen.

Joost van Bleiswijk (1976) studeerde in 2001 af aan de Design Academy Eindhoven met zijn 'outlines' serie. Momenteel werkt hij voornamelijk aan een eigen collectie die vooral gekenmerkt wordt door zijn 'lijm noch schroef'-aanpak. Zijn werk wordt verkocht en tentoongesteld in galerieën over de hele wereld. www.joostvanbleiswijk.com

De vijf meubelstukken van Truly Dutch. Conversation pieces for the interior van Scholten & Baijings zijn geïnspireerd op topstukken uit de collectie beschilderd meubilair van het Zuiderzeemuseum. De afbeeldingen op het meubilair zijn uitingen uit het dagelijks leven van de ontwerpers en omvatten interieurs, landschappen, voorwerpen, portretten, dieren, bloemen en vruchten.

Scholten & Baijings (opgericht in 2000) ontwerpt en ontwikkelt interieurs, meubels en interieurproducten. Stefan Scholten en Carole Baijings hebben een speciale manier van werken, waarbij ze onderzoek naar ambacht en traditie combineren met creativiteit en talent. Zo ontstaan er vernieuwende ontwerpen, die zijn opgenomen in toonaangevende collecties en musea. www.scholtenbaijings.com

Alle werken zijn aangekocht door het Zuiderzeemuseum.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het IJsselmeer en de Waddenzee, de voormalige Zuiderzee. Door zijn activiteiten, aanpak en samenwerking heeft het museum een internationale uitstraling en publieksbereik. Gemeenschappen, ambachten en water staan centraal. Het museum bestaat uit een museumpark met authentieke gebouwen en een groot aantal expositieruimtes.

www.zuiderzeemuseum.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.zuiderzeemuseum.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,