Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 10 juni 2010

Scholieren strijden in Sterrenkunde Olympiade

Gepubliceerd op 10 juni 2010

Hoe is het heelal onstaan? Eindigt het heelal? Vragen waar zestien scholieren het antwoord op krijgen tijdens de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade. Zij hebben de voorronde gehaald en staan van zondag 13 tot en met woensdag 16 juni in de finale op het sterrenkundig instituut Anton Pannekoek.

Tijdens deze dagen krijgen de finalisten masterclasses over onderwerpen als zwarte gaten, exo-planeten en gravitatiegolven. 's Avonds wordt de nieuwe 51-cm telescoop van het Sterrenkundig Instituut gebruikt om naar planeten, supernovaresten en stervormingsgebieden te kijken. De masterclasses worden gegeven door prof. Henny Lamers, prof. Vincent Icke, prof. Rens Waters en prof. Huib Henrichs. Op woensdag sluiten de scholieren de olympiade af met een examen.

De winnaar krijgt een waarneemreis aangeboden naar het Roque de los Muchachos Observatory op het Canarische eiland La Palma, voor twee personen. De nummers twee en drie krijgen een iPod.

Het is de vierde keer dat de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade wordt gehouden. De sterrenkundige instituten aan de vijf universiteiten waar sterrenkunde wordt gedoceerd, organiseren het evenement om beurten.

De bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreiking is woensdag 16 juni om 14.30 uur.
Bron: Communicatie FNWI