Ingezonden persbericht

Succesvolle tassenontwerper Omar Munie op The Hague African Festival

De inmiddels vanuit Den Haag wereldwijd doorgebroken tassenontwerper Omar Munie, is op zondag 13 juni aanwezig op de tweede editie van The Hague African Festival. Munie spreekt op het festival in the African Village over zijn werk en bijzondere levensgeschiedenis.

Omar Munie woont inmiddels alweer zo'n 14 jaar in Nederland, nadat hij als 9-jarig jochie met twee broertjes en een zusje vanuit Somalië naar Nederland vluchtte. De exclusieve ontwerpen van tassengoeroe Munie zijn inmiddels in steden als Dubai, Lech, Madrid en New York (Macy's) verkrijgbaar. Munie volgde de opleiding Mode Techniek bij de Mondriaan Onderwijsgroep in Den Haag. De eerste tas die hij op school ontwierp, werd al meteen verkocht (voor ¤35,-). Hij was de eerste Nederlandse MBO-scholier die toestemming kreeg om stage in zijn eigen bedrijf (Omar Munie Clothing) te lopen. In 2007 studeerde Munie af, en werd hij uitgeroepen tot MBO-leerling van het jaar. Inmiddels behoort Hillary Clinton tot de dames die een handgemaakte Munie hebben. De tassen verschijnen in gelimiteerde oplages van maximaal 25 exemplaren. Ook worden er unica vervaardigd.

Munie hoopt in de toekomst een tassenschool op te richten, en hierin veel met jongeren te werken. Hij ziet zichzelf niet als een 'troetel allochtoon', maar wel als een serieus rolmodel voor alle jongeren in de wereld. Zijn succes dankt hij aan 'doorzetten, doorzetten, doorzetten.' Al in zijn derde leerjaar van de opleiding, vloog hij in het weekeinde naar New York om zijn aan de keukentafel gemaakte tassen te verkopen. Op maandag zat hij weer gewoon in de schoolbanken. Later betrok Munie een klein atelier in een anti-kraakruimte. Inmiddels beschikt Munie over een atelier van 500 vierkante meter in het hippe bedrijfsverzamelgebouw Bink 36 te Den Haag. 'Ik ben supertrots op wat ik doe, ik ben gelukkig, en geniet elke dag van mijn succes', aldus Omar Munie. Zijn boodschap: 'Zet 'm op, ga ervoor, en ontdek je talent'.

Munie was te gast bij Pauw & Witteman, RTL Boulevard en vele andere tv-programma's. In de African Village worden gedurende het festival de gehele dag lezingen, discussies en presentaties gehouden over actuele Afrikaanse onderwerpen, variërende van handel tot mensenrechten, en van sport tot mode. Het complete programma in African Village staat binnenkort op de website van het festival.

Op The Hague African Festival worden concerten gegeven door Kaïssa (o.a. zangeres bij Paul Simon, David Byrne, Salif Keita, Manu Dibango en Jean-Michel Jarre), Blick Bassy (NPS: "dé nieuwe soulstem van Afrika!"), Atongo Zimba, Lucas van Merwijk's Music Machine with Manou Gallo (ex-Zap Mama), Meiway en Dr. Sakis. Het is een rijk geschakeerd programma, waarin modern en traditioneel, omfloerst en exuberant, aan bod komen.

The Hague African Festival, zondag 13 juni, Zuiderpark (Roggeveld) Den Haag, 11.30 - 23.00 uur. Kaartverkoop via o.a. ticketservice www.ticketservice.nl; voorverkoop euro 12,50; kassa euro 15,- Kinderen onder 12 gratis entree Website www.thehagueafricanfestival.com

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht