Ingezonden persbericht


The Hague African Festival: programma bekend!

Den Haag, 22 maart 2010

CELEBRATE AFRICA!

Op zondagmiddag 13 juni a.s. vindt de tweede editie van The Hague African Festival plaats in het Zuiderpark te Den Haag. Voor het eerst maakt dit swingende festival deel uit van The Hague Festivals, waarmee Den Haag zich als een internationaal cultureel brandpunt manifesteert. Gekozen is voor een feestelijke kwaliteitsprogrammering met veel in Nederland debuterende topartiesten. Het motto van het onder auspiciën van Stichting Sankofa georganiseerde evenement is: Celebrate Africa!

De grote namen op het festival zijn Dr. Sakis uit Congo en Meiway uit Ivoorkust. In Afrika worden hun explosieve optredens vaak bijgewoond door 100.000 bezoekers of meer. Beide artiesten, die ook bij de Afrikaanse gemeenschappen in Europa razend populair zijn met hun uitbundige soukous, zouk (Dr. Sakis) en zoblazo (Meiway), doen voor het eerst Nederland aan.

Meiway presenteert op The Hague African Festival zijn nieuwe album M20. Ook de Ghanese zanger Atongo Zimba komt met een nieuw album. Kaïssa (Kameroen), vocaliste bij de recente wereldtournee van David Byrne & Brian Eno, en achtergrondzangeres bij o.a. Paul Simon, Salif Keita, Papa Wemba en Diana Ross, maakt op het festival haar Nederlandse debuut. Eveneens uit Kameroen afkomstig is de inmiddels in Nederland populaire Blick Bassy, die geldt als dé nieuwe soulstem van Afrika. De Nederlandse meesterdrummer Lucas van Merwijk treedt met zijn funky Music Machine aan voor een reprise met de van Zap Mama bekende zangeres/bassiste Manou Gallo (Ivoorkust).

Ook dit jaar zijn de gemeente Den Haag en Oxfam-Novib hoofdsponsors van het festival.

Afrika is in toenemende mate een geliefde bestemming voor werk, studie en vakantie. Dankzij het wereldkampioenschap voetbal, staat het deze zomer mondiaal meer dan ooit in het middelpunt van een feestelijke belangstelling. The Hague African Festival beoogt de rijke cultuur van Afrika te belichten. In samenwerking met Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling NCDO, vinden in het African Village forumdiscussies, voordrachten, onderzoekpresentaties en akoestische concerten plaats, waarbij publieksparticipatie voorop staat. Belangrijke thema's als mensenrechten, ontwikkelingssamenwerking en migratie worden onder de aandacht gebracht via levendige presentaties en debatten. Ook zijn er diverse informatiestands.

Natuurlijk is The Hague African Festival voor alles één groot bruisend feest, waarbij de jeugd niet wordt vergeten. In de Kids' Corner kunnen de allerjongsten (tot 12 jaar gratis festivalentree) zich vermaken met o.a. percussieworkshops. Er is een veelzijdige kleurrijke Afrikaanse markt, waar uiteraard culinair Afrika goed is vertegenwoordigd.

The Hague African Festival, zondag 13 juni, Zuiderpark (Roggeveld) Den Haag, 12.00 - 23.00 uur. Kaartverkoop via o.a. ticketservice www.ticketservice.nl; voorverkoop euro 12,50; kassa euro 15,-. Website www.thehagueafricanfestival.com

Einde persbericht.

Noot voor redacties

Noot voor de redactie /