Ingezonden persbericht


Utrecht, 4 juni 2010

Directeur Centraal Museum interviewt Dick Bruna

Interview toegankelijk voor publiek

Zondag 13 juni, 15.00-16.00 uur
Centraal Museum Utrecht

Op zondag 13 juni 2010 vindt er een nieuwe editie van de serie kunstenaarsgesprekken 'In Contact' plaats, waarin Centraal Museum directeur Edwin Jacobs in gesprek gaat met Nederlands bekendste grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken: Dick Bruna (1927). Zijn werk wordt gekenmerkt door heldere kleuren en eenvoudige en directe tekenstijl. Het oeuvre van Dick Bruna is permanent te zien in het dick bruna huis en staat deze zomer centraal tijdens De Zomer van Dick Bruna. Van nijntje tot Rietveld.

Reserveren (aanbevolen): rondleidingen@centraalmuseum.nl, of 030-2362393 (di. t/m vr. 10.00-13.00 uur).

De Zomer van Dick Bruna
De Zomer van Dick Bruna staat dit keer in het teken van Dick Bruna (1927) én Gerrit Rietveld (1888-1964). Beide kunstenaars zijn afkomstig uit Utrecht en staan

internationaal bekend om hun uitgesproken visie op vorm en kleurgebruik. De heldere kleuren en vereenvoudigde vormen voeren de boventoon in de huizen van beide kunstenaars: het door Rietveld ontworpen Rietveld Schröderhuis en het aan het oeuvre van Dick Bruna gewijde dick bruna huis maken deel uit van het Centraal Museum. De hele zomer vinden er tal van activiteiten plaats voor jong en oud rondom deze twee wereldberoemde kunstenaars uit Utrecht. Elke week zijn er leuke acties, waarmee je gratis toegang krijgt tot het dick bruna huis: de ene week hebben alle Dicks en Gerrits gratis entree, en een volgende week gaan de deuren gratis open voor iedereen in een bloemetjesjurk! Klik hier voor het volledige programma.

Dick Bruna
Dick Bruna (1927) is een van de weinige levende Nederlandse kunstenaars die wereldwijd bekend is, bij jong en oud. Bruna begon met tekenen in 1940 en illustreerde onder andere de boeken uit de Zwarte Beertjes-serie. In zijn latere carrière maakte Bruna een groot aantal prentenboeken en werd hij geestelijk vader van onder meer eegje egel, lotje, gobe, het hondje snuffie, betje big, de beertjes boris en barbara en natuurlijk nijntje. Het oeuvre van Dick Bruna kenmerkt zich door een eenvoudige en directe tekenstijl. Dick Bruna publiceerde al meer dan 120 prentenboeken. Naast prentenboeken, ontwierp Bruna ook nog eens meer dan 2.000 boekomslagen, ruim 100 affiches en tientallen briefkaarten en prenten.

dick bruna huis
In het dick bruna huis van het Centraal Museum is een selectie te zien uit Bruna's uitgebreide oeuvre, vanaf de jaren '40 tot nu: van boekomslagen, affiches, briefkaarten, prenten en postzegels tot originele schetsen, die de ontwikkeling van nijntje door de jaren heen tonen. De Bruna-collectie van het Centraal Museum bestaat uit meer dan 1.200 werken en groeit nog steeds. Het Centraal Museum heeft de collectie in langdurig bruikleen.

Kunstenaarsgesprekken 'In Contact'
Elke laatste zondag van de maand interviewt directeur Edwin Jacobs een kunstenaar van wie op dat moment werk te zien is in het Centraal Museum. Tijdens het gesprek wordt het werk van de kunstenaar besproken én toont de gast zijn/haar favoriete object uit de collectie van het Centraal Museum. Ook het publiek krijgt de kans om vragen te stellen en zo actief deel te nemen aan het gesprek.

Centraal Museum | Nicolaaskerkhof 10 Utrecht | 030-2362362 | www.centraalmuseum.nl | Open di t/m zo 11.00-17.00



Ingezonden persbericht