Evangelische Omroep

Nr. 105

Hilversum, 7 juni 2010

NIEUW: GOD IN DE LAGE LANDEN - PRESENTATIE: ERNST DANIËL SMID Elke zondag vanaf 13 juni om 21:10 uur, Nederland 2 (6 afleveringen) uitgezonden in full HD

De Nederlandse maatschappij heeft christelijke wortels. Hoe zien die wortels eruit? En wat is de invloed van het christendom op de hedendaagse maatschappij en cultuur? In God in de Lage Landen reist verteller Ernst Daniël Smid door de geschiedenis en het heden. Hij speurt na hoe het christendom in ons land kwam, wat belangrijke bewegingen zijn en hoe het tot in het heden doorwerkt. Hij bezoekt daarvoor kloosters, vertelt over bijzondere historische figuren en spreekt met hedendaagse christenen. God in de Lage Landen, een nieuwe EO-documentaireserie over hoe het christendom Nederland vormt. Gastpresentator: Ernst Daniël Smid.

Zie ook www.eo.nl/godindelagelanden

13 juni aflevering 1: God komt aan wal
In de eerste aflevering van God in de Lage Landen vertelt Ernst Daniël Smid het verhaal van de eerste christelijke boodschappers die het waagden om rond 700 na Christus in het heidense, drassige land het evangelie te verkondigen. Het was een zekere Liudger uit Zuilen (Utrecht) die het werk van zijn overzeese collega's - Willibrord en Bonifatius - voortzette. Zijn resultaten waren echter opmerkelijk goed. Een zeer recente archeologische vondst toont aan dat er rond het jaar 800 in Nederland al mensen waren die christelijke symbolen droegen.

Ook aandacht voor enkele moderne verkondigers van de christelijke boodschap. In de eerste aflevering is dat onder andere dominee Bottenbley uit Drachten. Een enorm groeiend aantal van duizenden gelovigen bezoeken zijn diensten en er zijn al drie extra 'filialen' geopend. Hoe verklaart hij dit opmerkelijke succes in deze seculiere tijd?

Overige afleveringen:
20 juni aflevering 2 God in het klooster
27 juni aflevering 3 God in de kerk
4 juli aflevering 4 God in je moerstaal
11 juli aflevering 5 God in de fabriek
18 juli aflevering 6 God in de toekomst


---
Noot voor redactie,