Solotentoonstelling Dirk Claesen 'Met Huid en Haar' in Noord-Limburg


VENRAY, 20100531 -- De haast schokkerend realistische reproducties van wilde dieren en oermensen van Dirk Claesen zijn opwindend en ontroerend tegelijk. Odapark, centrum voor hedendaagse kunst Venray, laat `Met huid en haar' het werk en het atelier van een geniale man, balancerend tussen kunst en ambacht, van dichtbij zien. Deze tentoonstelling die duurt van 13 juni tot en met 12 september, vormt een amuse voor MENU2010, een kunstmanifestatie in oktober van dit jaar in vijf Noord-Limburgse gemeenten. Ter gelegenheid van de opening is er op zondag 13 juni om 11:30 uur een gesprek tussen journalist Wolfgang Linneweber en de kunstenaar.

De wereld van de Belgische modelmaker/beeldhouwer Dirk Claesen is niet gewoon maar een wondere wereld. Claesen reconstrueert op letterlijk onvoorstelbare wijze voor ons vaak niet meer voorstelbare wezens, zoals uitgestorven dieren of vroege menssoorten. Enkel door een enorm vakmanschap is het mogelijk aan de hand van nog maar zeer beperkt beschikbare informatie, de niet meer aanwezige wezens weer in beeld te herstellen. Tot leven te wekken als het ware. De werkwijze van Dirk Claesen en de door hem vervaardigde hyperrealistische modellen werpen een reeks spannende vragen op die, in een centrum voor hedendaagse kunst, gesteld en beantwoord kunnen worden in een onderzoek naar de grenzen van ons idee van kunst. Odapark toont in deze solopresentatie een representatie van het atelier van Dirk Claesen en plaatst zijn werk hiermee in een museale context.

Dirk Claesen had voorliefde voor biologie
Als kleine jongen wilde Dirk Claesen bioloog worden en zag zich met botaniseertrommel en vlindervangnet blijmoedig door de voor hem overweldigende natuur struinen. Maar toen hij tijdens een schoolreisje, mannen in witte jasschorten in laboratoria zag en zo de beroepswerkelijkheid van de bioloog leerde kennen, was hij diep teleurgesteld. Uiteindelijk volgde hij de beeldhouwopleiding aan het Nationaal Hoger Instituut in Antwerpen en studeerde af als meester in de beeldhouwkunst. Tijdens het afgieten van een neushoorn voor een Luikse dierenpreparateur kwam hij op het idee zich hierin te bekwamen. Zijn voorliefde voor de biologie bleef Claesen behouden, als beeldhouwer en modelmaker voor preparateurs en natuurhistorische musea in binnen en buitenland. Dirk Claesen werkt voor talrijke internationale kunstenaars zoals: Katharina Fritsch, Wim Delvaux, Karsten Höller Johan Muyle, Lories Gréaud en vele anderen die het Hasseltse atelier wisten te vinden. Nu na bijna 16 jaar blikt hij terug op een omvangrijk en boeiend oeuvre van hyperrealistische afgietsels en reconstructies.

Kunstenaarsgesprek tijdens de opening
Ter gelegenheid van de opening is er op zondag 13 juni om 11:30 uur een gesprek tussen journalist Wolfgang Linneweber en de kunstenaar. Onderwerpen die op tafel komen zijn: kwaliteiten van preparaat en reproductie, de emoties die iemand kan ervaren bij de perfecte reproductie van een dier, auteurschap en copyrightproblemen.

Odapark
Merseloseweg 117
Venray
+31 (0)478 - 513690
info@odapark.nl
www.odapark.nl
openingstijden: di - zo 11:00 - 17:00 uur

Entree: gratis





Ingezonden persbericht