Kunstenaar blaast zijn eigen huis op


AMSTERDAM, 20100603 -- De Kunstenaar Robert Roelink is een Moderne Kunst-nomade en blaast zijn eigen huis op, waarbij hij denkt dat dit statement een verrijking is. Het gaat over vrijheid. Het is een statement dat gaat over ons mens ZIJN. Wij mensen en onze verzonnen economie en de zogenaamde financiële crisis.

De economie is slechts een verzinsel van de mens en is gebakken lucht. Materie gemaakt door de mens is slechts gebakken lucht. Niet werkelijk waardevol, slechts een vergemakkelijking binnen de harde werkelijkheid. Daarom blaas ik op verschillende locaties in de openbare ruimte mijn eigen huis op. Als statement.

Met o.a. dit project wil ik ons de kleuren van het leven laten zien. Ook mijzelf. Het gaat er niet om wat je hebt, of hoe kostbaar het is, maar om het kunnen genieten van dat wat je hebt. En hoe eerlijk je er aan komt. Geld is slechts een verzinsel van de mens. Goud is werkelijk waardevol, net als Water, Zonne-energie, de Aarde en schone Lucht. Werkelijke waarden en niet maakbaar. Het lijkt gratis, maar is werkelijk onbetaalbaar. Het ecosysteem waar wij in leven is niet na te maken en is onvervangbaar. Het zal ons zelfs zonder moeite overwinnen. Zo nietig zijn wij eigenlijk.

Bedenk maar eens hoe afhankelijk je eigenlijk bent van Water, Vuur, Aarde en Lucht. Denk ook maar eens aan de mensen zonder al die luxe om hen heen. Die geen auto en televisie hebben. Die geen brood op de plank hebben en geen lux dak boven hun hoofd hebben. Anders tegen de kleuren van het leven aankijken omdat ze door de toeval elders geboren zijn. Zo kwetsbaar zijn wij zelf ook.

Bedenk maar eens hoe goed je het hebt en hoe je dat geluk nog met iemand kan delen. Durf je eigen hRoebert Roelinkuis maar eens weg te denken. Alles wat je hebt weg en je dan zelf moeten redden! Durf de werkelijke prijs van het leven maar eens te betalen. Betaal die boer in een arm land, maar eens de werkelijke dagloon die een boer hier verdiend. De werkelijke prijs betalen voor producten waar de werkelijke verbruik waarde in mee is berekend. De uitputting van grondstoffen van de aarde, de luchtverontreiniging en waterverontreiniging. Het wordt tijd dat de bevolking nu werkelijk eens durft te kiezen voor hun eigen toekomst en die van hun kinderen en kleinkinderen, dat van vele anderen op deze wereld en niet voor hun eigen beurs met geld. Eindelijk eens investeren in zonne energie, een zonne boiler of andere duurzame keuzes. Het geld hebben we er voor en de techniek is er.

Dit project gaat over verschillende levenslijnen. Toon nu eens een keer lef, in plaats van weg te duiken in je eigen beschermde huisje, een kerk of een moskee. En maar geloven dat dat het goed komt. Durf eens een werkelijke duurzame stap te nemen die niet allen jezelf verrijkt. Durf eens een keer niet aan je eigen A.O.W. of pensioen te denken, maar regel zelf iets samen met vrienden. Op je oude dag kan je ook samen met hen in een grote boerderij met een grotere groep mensen de verzorging inhuren. Een andere manier van denken dus. Werk eens een tijd niet, maak plek voor een ander, en ga eens op reis. Niet op vakantie maar echt op reis. LEEF! Dit project met vele kleuren gaat ook over vrijheid. Een andere manier van denken. Een andere manier van durven kijken.

Daarom blaas ik op verschillende locaties in de openbare ruimte mijn eigen huis op. Als statement. Mijzelf en anderen confronteren met dit object van vele kleuren. Als Moderne Kunst-nomade trek ik alweer ruim drie jaar rond in mijn mobiele woon/werk atelier, langs unieke werkplekken, gastvrije kunstenaars en open galerieën. Ik ben opzoek naar vervreemding waardoor een nieuwe kijk op de wereld kan ontstaan. Vergankelijkheid is een voorwaarde voor het nieuwe leven. Daarom zakt het object in en wordt die weer opgeblazen. Ooit zal de mens niet meer bestaan en het andere leven nog wel. Het is een kwestie van tijd en hoeveel tijd we onszelf en de ander geven of reeds van ons af genomen worden. Alles staat met elkaar in verbinding. Dood en leven. Zoals elke kleur uit elkaar voort komt, behalve zwart en wit omdat dat geen kleuren zijn. Mijn werk laat het tijdelijke zien. Een moment opname uit de tijd waar ooit plastic de wereld vervuilde. Immers; Er kan ook niets zijn.

Roebert Roelink





Ingezonden persbericht