Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GOUD
Aziz | Museum Catharijneconvent 13 juni 2010 - 6 januari 2011

Goud. We begeren het allemaal. Al eeuwenlang benadrukt goud de waarde, het belang of de status van een persoon of een voorwerp. In de tentoonstelling GOUD - te zien van 13 juni 2010 tot en met 6 januari 2011 in Museum Catharijneconvent Utrecht - staat het meest begeerde metaal dat de mensheid kent op een bijzondere manier centraal. Het museum heeft modeontwerper en performance artist Aziz Bekkaoui als artdirector gevraagd om zijn persoonlijke visie op goud te geven. Met zijn artistieke associaties heeft Aziz een tentoonstelling samengesteld die de gouden collectie van Museum Catharijneconvent op verrassende wijze combineert en confronteert met oude, moderne en hedendaagse bruiklenen uit binnen- en buitenland. Deze bruiklenen zijn onder andere afkomstig uit de collecties van de Koninklijke Verzamelingen en het Staatshistorisch Museum in Moskou.

De functie van goud
In de tentoonstelling gaat het er niet alleen om de bezoekers te verblinden met de 'bling bling' van goud, maar vooral ook te intrigeren. Wat betekent goud voor mensen? Welke eigenschappen worden dit metaal toegedicht? Wat is de waarde van goud? En vooral: wat is de functie van goud? De traditie in religie laat bijvoorbeeld zien dat goud het enige materiaal is dat waardig wordt geacht om het goddelijke te eren. Wat betekent goud buiten deze traditie en is de functie ervan in de loop der tijd veranderd? Aan de hand van verschillende thema's zoals beschermen, macht, logo, sieren en idool laat Aziz ons eeuwenoude objecten beleven naast moderne tegenhangers. Kelken, kronen, monstransen en crucifixen krijgen een nieuw perspectief naast een verguld wapen, de Ballon d'Or van Marco van Basten, een niet eerder publiek getoonde gouden modecollectie van Aziz, een gouden laptop en de in september uit te reiken gouden kalveren tijdens het Nederlands Filmfestival.

Aantrekkingskracht en verwondering
Naast de associaties van Aziz komen in de tentoonstelling ook de cultuurhistorische achtergrond van gouden voorwerpen aan bod, evenals de reflectie hierop van eigentijdse kunstenaars als Frank Tjepkema, Sylvie Fleury en Ted Noten. Deze combinatie van invalshoeken, hoe uiteenlopend ook, onderstreept de tijdloosheid van het gebruik van goud. GOUD bestaat uit een veelheid aan objecten: kostbaar, uniek, bijzonder, aantrekkelijk en soms ook banaal. De styling en visie van Aziz maken de tentoonstelling tot een uniek concept waarbij verbazing, verwondering en begeerte hand in hand zullen gaan.

Gouden activiteiten
Museum Catharijneconvent biedt tijdens de tentoonstelling een uitgebreid gouden activiteitenprogramma aan. Zo kunnen bezoekers zelf voorwerpen vergulden, goud laten taxeren en zijn er lezingen, stadswandelingen en rondleidingen. Kinderen kunnen op zoek naar de verdwenen goudstaaf en deelnemen aan gouden workshops. Kijk voor het actuele activiteitenoverzicht op www.catharijneconvent.nl.

NOOT VOOR DE REDACTIE -

Ingezonden persbericht