Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GOUD | AZIZ

13 juni 2010 - 6 januari 2011

Goud is volop in het nieuws. De goudprijs is enorm gestegen en de goudbaren zijn niet aan te slepen. Goud is in veel opzichten waardevol voor mensen. In de tentoonstelling GOUD in Museum Catharijneconvent Utrecht speelt dit begeerlijke edelmetaal zes maanden lang de hoofdrol. Het museum heeft kunstenaar en vormgever AZIZ gevraagd om een hedendaagse visie op het gebruik van goud te geven. Met zijn artistieke associaties presenteert AZIZ een tentoonstelling die de gouden museumcollectie verrassend combineert en confronteert met spectaculaire, eeuwenoude of juist gloednieuwe objecten uit binnen- en buitenland.

Gouden associaties
In GOUD legt AZIZ prikkelende verbanden tussen religieuze, cultuurhistorische, alledaagse en eigentijdse (kunst)voorwerpen. In acht thema's laat hij zien dat het gebruik van goud tegenwoordig niet wezenlijk anders is dan eeuwen geleden: tonen, beschermen, klinken, logo, verhaal, sieren, macht en idool. Zo verbindt AZIZ in beschermen een vergulde houten kroon met een gezichtscrème van La Prairie waar goud in is verwerkt. 'Goud beschermt op kronen en helmen tegen krachten van buitenaf, in gezichtscrèmes tegen het ouder worden.' In andere thema's zijn bijvoorbeeld vergulde kelken te zien naast de Olympische gouden medaille van Nicolien Sauerbreij en de Ballon d'Or van Marco van Basten. Een verguld masker van Michael Jackson wordt gecombineerd met een Maria met kind in een gouden omlijsting. De gouden modecollectie van AZIZ is voor het eerst publiekelijk te zien, samen met kostbare bisschopsringen en kruisen.

Gouden samenwerking
In een bijzondere samenwerking bundelen Museum Catharijneconvent en het Geldmuseum in Utrecht hun krachten in GOUD. Met een tijdelijke 'dependance' maakt het Geldmuseum de waarde van goud zichtbaar. Omringd door de totale bovengrondse goudvoorraad op aarde blijkt hoe schaars goud eigenlijk is. Niet alleen wordt zichtbaar waar al het bovengrondse goud zich bevindt, maar ook welke waarde het vertegenwoordigt. Bovendien stelt het Geldmuseum de vraag 'Wat doe jíj met goud?' en - wellicht belangrijker nog: 'Wat doet goud met jou?'.

Gouden Kalveren
Alle 18 uit te reiken Gouden Kalveren van het Nederlands Film Festival zijn tijdens de zomer op bezoek in de schatkamer van het museum. Op 29 september worden ze in een parade overgebracht naar de Stadsschouwburg voor de uitreiking op 1 oktober. De Gouden Kalveren van Anneke Blok voor Beste Actrice in de speelfilm Tiramisu (2008) en Carice van Houten voor Beste Actrice in Zwartboek (2006), zijn gedurende de gehele tentoonstelling te bewonderen.

Kostbaarder dan zuiver goud
Tegelijkertijd met GOUD zijn de genomineerde werken te zien van de Vermeulen Brauckman Kunstprijs 2010. De Vermeulen Brauckman Kunstprijs wil hedendaagse kunstenaars stimuleren om werk met een religieus thema te produceren. Het thema is dit jaar 'kostbaarder dan zuiver goud' (Job 28:19). De jurywinnaar ontvangt een prijs van ¤ 7.500,-. Het publiek kan dit jaar ook een stem uitbrengen op de kunstenaar die dit thema het best heeft verbeeld. De publiekswinnaar ontvangt ¤ 2.500,-. Stemmen kan van 13 juni tot en met 13 september 2010 via de website van het museum. Op 17 september worden de winnaars bekendgemaakt.

Gouden activiteiten
Museum Catharijneconvent biedt tijdens de tentoonstelling een uitgebreid gouden activiteitenprogramma aan. Zo kunnen bezoekers zelf voorwerpen vergulden, zijn er lezingen, stadswandelingen en rondleidingen. Kinderen kunnen op zoek naar de verdwenen goudschat en deelnemen aan gouden workshops. Kijk voor het actuele activiteitenoverzicht op www.catharijneconvent.nl.

Gouden glossy
Bij GOUD verschijnt eenmalig een gelijknamige exclusieve glossy waarin onder meer de tentoonstellingsthema's centraal staan. Wat goud met mensen doet, komt ook uitgebreid aan bod. Gerenommeerde fotografen brengen deze thema's in beeld en aansprekende personen vertellen vanuit een bijzondere invalshoek over hun beleving van goud. Vanaf eind juni verkrijgbaar in de museumshop voor ¤ 5,95. Vanaf september ligt de glossy ook in de winkels.

Deze tentoonstelling is onderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010.

GOUD wordt mede mogelijk gemaakt door:
VSB Fonds, Mondriaan Stichting, Stichting DOEN, K.F. Hein Fonds, Van Baaren Stichting, Elise Mathilde Stichting, FGH Bank en de Gemeente Utrecht.

NOOT VOOR DE REDACTIE -