Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 7 juni 2010

Rwandese vrouwen verwerken trauma's met drums

Vrouwendrumgroep Ingoma Nshya is op 13 en 14 juni in Amsterdam

Op 13 juni treed Ingoma Nshya, de eerste vrouwendrumgroep van Rwanda op in Amsterdam. De drumgroep werd in 2004 opgericht door Odile Gakire Katese. Zij besloot vrouwen te helpen op een positieve manier de trauma's van het gewelddadige verleden te verwerken door hen samen te laten drummen. Het oprichten van een drumgroep uitsluitend voor vrouwen was revolutionair in Rwanda waar drummen slechts voor mannen was voorbehouden. Inmiddels bestaat de groep uit meer dan 120 vrouwen.

Door het oprichten van Ingoma Nshya brak Odile Gakire Katese met alle regels, taboes en barrières die de opbloei van Rwandese vrouwen op cultureel gebied beperkte. Een drumgroep uitsluitend voor vrouwen was een revolutie in de geschiedenis en de cultuur van Rwanda. De leden van Ingoma Nshya, Hutu's en Tutsi's zijn zowel slachtoffers als daders. Jonge meisjes, moeders, weduwen, gescheiden vrouwen, studenten, wezen, analfabeten, vrouwen besmet met HIV en alleenstaande moeders sloten zich aan bij de groep. Iedere vrouw van Ingoma Nshya die de trommel heeft geraakt en bespeeld is veranderd. Het heeft hen meer zelfvertrouwen gegeven, simpelweg omdat ze iets hebben gedaan dat in Rwanda onmogelijk leek. De drums geven de vrouwen kracht en dat is te horen in de optredens.

Internationale kunst in Amsterdam

Op uitnodiging van het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst verzorgen tien leden van Ingoma Nshya op 13 juni een optreden in de Tolhuistuin in Amsterdam in het kader van het Internationaal Kunstprogramma 2010 dat beide fondsen gezamenlijk organiseren. Daarnaast zal Ingoma Nshya op 14 juni ´s ochtends optreden in het Universiteitstheater en ´s avonds een workshop verzorgen met de Amsterdamse Brassband Damsko United. Ingoma Nshya is verbonden aan het University Centre for Arts and Drama (UCAD) aan de National University van Rwanda, één van de internationale netwerkpartners van het Prins Claus Fonds.

Sweet Dreams: eerste IJssalon in Rwanda geopend afgelopen zaterdag Onder aanvoering van Odile Gakire Katese droomden de drummende vrouwen verder. Tijdens één van hun buitenlandse tours ontdekten ze schepijs, een luxegoed dat in Rwanda niet te verkrijgen is. Na een ontmoeting met een familie die schepijs produceert, besloot de groep om met hulp van deze familie een ijssalon te starten in Rwanda. Afgelopen zaterdag werd Sweet Dreams, de eerste ijssalon in Rwanda geopend in Butare. De opbrengst van Sweet Dreams zal ervoor zorgen dat de vrouwen zelfvoorzienend kunnen zijn.

Ingoma Nshya is te zien op 13 juni in de Tolhuistuin (Amsterdam Noord) en op 14 juni in het Universiteitstheater in Amsterdam. Er zijn gratis perskaarten verkrijgbaar via s.vandersangen@princeclausfund.nl.

Odile Gakire Katese is beschikbaar voor interviews (in het Frans en of Engels).

Meer informatie over het programma Internationale Kunst in Amsterdam staat op: www.internationalekunstinamsterdam.nl. Beeldmateriaal is beschikbaar op www.princeclausfund.nl/press.

Ingoma Nshya (© Joep Lennarts, foto beschikbaar voor pers via www.princeclausfund.nl/press).

Odile Gakire Katese, oprichter van Ingoma Nshya en netwerkpartner van het Prins Claus Fonds.

Het Prins Claus Fonds ondersteunt actief internationale culturele samenwerking met hoogwaardige partners op plaatsen waar dit echt nodig is. Het Fonds vecht voor behoud van cultuur en steunt duurzame culturele processen. Daarnaast neemt het initiatieven om het bewustzijn voor het belang van cultuur in het dagelijks leven en voor ontwikkeling te vergroten. Het Fonds werkt in navolging van de overtuiging van Prins Claus dat mensen niet ontwikkeld worden, maar dat zij zichzelf ontwikkelen.

www.princeclausfund.org

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst staat voor ontwikkeling, versterking en veelzijdigheid van de kunsten in Amsterdam. Het Fonds realiseert dit door financiële bijdragen aan projecten en trajecten van kunstenaars, instellingen en overige initiatiefnemers. www.afk.nl




Ingezonden persbericht