Ingezonden persbericht


Persbericht:

Cubaanse politieke gevangene Ariel Sigler vrijgelaten

'Ik zal op geen enkel moment stoppen met de strijd voor vrijheid en democratie in Cuba, ik zal doorgaan met vechten voor mijn broeders die in de gevangenis zijn achtergelaten.' Dat zei Ariel Sigler, de Cubaanse politieke gevangene die zaterdag in vrijheid werd gesteld. Ariel Sigler is de eerste politieke gevangene die vrijkwam, na het gesprek dat op 19 mei plaatsvond tussen de Cubaanse leider Raúl Castro en de leiding van de Katholieke Kerk.

Ariel Sigler is zeer ernstig ziek en werd per ambulance naar het huis van zijn familie in Pedro Betancourt (Matanzas) overgebracht. Zijn vrouw Noelia Pedraza, actief lid van de mensenrechtengroep Damas de Blanco, beschouwt de vrijlating niet als 'een opening'. Noelia: 'De regering heeft niets meer gedaan dan een halve dode thuisbrengen, ten gevolge van de internationale pressie.'

Foto's van Ariel Sigler sinds hij in 2003 gevangen zit

Sigler (47), die in de gevangenis verlammingsverschijnselen en vier andere chronische ziekten opliep, kwam in Matanzas aan, begeleid door zijn vrouw, een medisch team en bewaakt door een politiepatrouille. Daar werd hij opgewacht door vrienden en familieleden en door leden van de oppositiebeweging Movimiento Independiente Opción Alternativa / Onafhankelijk Beweging voor de Alternatieve Optie.

'Halfdode man'
'Ik hoop dat ik niet de enige ben die de mogelijkheid heeft, vrij te komen maar dat allen de gevangenis kunnen verlaten omdat wij ons allen onschuldig achten,' aldus Sigler met een verwijzing naar de andere Cubaanse politieke gevangenen. Hij bevestigde dat de stappen van de Katholieke Kerk bij de regering van Raúl Castro 'zekere gevolgen' hebben gehad en sprak de hoop uit dat het niet bij één vrijlating zou blijven. Zijn vrouw Noelia Pedraza, actief lid van de mensenrechtengroep Damas de Blanco, beschouwt de vrijlating niet als 'een opening'. De regering heeft niets meer gedaan dan een halve dode thuisbrengen, ten gevolge van de internationale pressie. Wij danken deze vrijlating niet aan de Cubaanse regering, maar wij moeten onze broeder Orlando Zapata (de dissidente hongerstaker, red) bedanken, die dood is en Guillermo Fariñas (op dit moment in hongerstaking is, red) en de ijver van de kerk prijzen', aldus Noelia.

Vermagerd
De bewoners van de wijk waren geschokt bij de aankomst van Sigler. 'Ariel was een stevige vent toen hij de gevangenis in ging. In de gevangenis is hij verlamd en sterk vermagerd,' zegt zijn zus Maria Victoria.

Twee broers
Zijn broer Guido blijft in de gevangenis achter. Ariel en Guido Sigler maken deel uit van de Groep van 75, een groep dissidenten die in maart 2003 gevangen werd gezet vanwege vreedzame oppositionele activiteiten. Guido werd toen tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Met de vrijlating van Ariel Sigler zet de Cubaanse regering een tweede stap in de verbetering van de situatie van de politieke gevangenen, nadat 6 gevangenen zijn overgebracht naar gevangenissen dichter bij hun familie.

Spaanstalige chronologie van de gebeurtenissen na de dood van Zapata op 23 februari 2010 De Spaanse televisie over de aankomst van Ariel Sigler in Matanzas

Europese Unie neemt morgen beslissing over relaties met Cuba

Maandag 14 juni zullen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken, waaronder de Nederlandse demissionaire minister Maxime Verhagen, een besluit nemen over de zogeheten Common Position* tegenover Cuba. De verwachting is algemeen dat deze zal worden gehandhaafd ondanks de afwijzing van de Cubaanse regering. De Common Position koppelt de dialoog met Cuba aan de verbeteringen op het gebied van democratisering en mensenrechten op het eiland. Bronnen in Brussel zeggen dat er 'geen unanimiteit' bestaat onder de lidstaten van de EU om de Common Position maandag op te heffen. 'Omdat er unanimiteit nodig is onder de 27 lidstaten, kun je het resultaat nu al voorspellen,' aldus andere bronnen, die verwijzen naar de publieke oppositie van landen als Zweden, Tsjechië en Frankrijk. â¤f

Protest na de dood van hongerstaker Orlando Zapata bij de Carnegie Hall in New York

Verdeeldheid
Deze landen weigeren verregaande aanpassingen in de Common Position op te nemen. De socialistische premier van Spanje, José Luis Rodríguez Zapatero en met name de Spaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Moratinos - Spanje is op dit moment voorzitter van de EU - hadden voorgesteld de tekst in te trekken en te vervangen door een bilateraal akkoord met Havana. De dood in februari van de dissidente hongerstaker Orlando Zapata en de daarop volgende internationale veroordeling, verplichtte Spanje zijn diplomatieke offensief tegen andere EG-lidstaten ten gunste van intrekking van de Common Position, te matigen.

Toekomst relaties Cuba
Maandag zullen de Europese ministers in Luxemburg debatteren over de mogelijkheid 'een proces van reflectie te beginnen over de toekomst van de relatie met Cuba.' Dat zou kunnen leiden 'tot een minimaal gebaar tot opening' waarop 'daden van de andere kant' moeten volgen, aldus bronnen. Persbureau Associated Press beschikt over een concepttekst waarin o.a. staat te lezen dat de Europese Unie 'haar bezorgdheid uit over het gebrek aan voortgang op het gebied van burger- en politieke rechten', en verwijst naar de 'consternatie' over de dood van Zapata. De EU juicht de dialoog tussen de autoriteiten en de katholieke kerk toe, waardoor overplaatsing van 6 politieke gevangenen naar een gevangenis dichter bij huis en de vrijlating van een van hen, mogelijk werd. De EU spreekt de hoop uit dat verdere 'tastbare vooruitgang' plaats zal vinden.

VN-waarnemer tegen martelen
Tegelijkertijd roept de Europese Unie Havana op 'zonder uitstel toestemming te verlenen' voor een bezoek van de speciale VN-waarnemer tegen het martelen, Manfred Nowak. Afgelopen week werd bekend dat de Cubaanse autoriteiten geen datum willen vaststellen voor zijn bezoek ondanks eerdere beloften van de huidige Cubaanse regering. Moratinos zal maandag ook verslag doen van zijn gesprek vorige week donderdag in Parijs met zijn Cubaanse collega Bruno Rodríguez, die herhaalde dat de Common Position moet verdwijnen omdat deze 'verouderd' is en een bewijs van 'bemoeizicht.'


* De zogeheten Common Position werd in 1996 door de toenmalige regering van de Spaanse president José María Aznar geïntroduceerd en stelt de bevordering van de democratie en het respect van de mensenrechten in Cuba centraal. De toenmalige Cubaanse president Fidel Castro beschouwde dit als een niet te tolereren bemoeizucht, gedicteerd door de VS.