70 jaar oud-strijders kempenland


Laatste bedevaart naar O.L.V. ter Eik

MEERVELDHOVEN, 20100605 -- Zeventig jaar geleden, tijdens de begindagen van de Tweede Wereldoorlog in mei 1940, deden een aantal militairen een belofte. Als zij behouden uit de strijd zouden komen, zouden zij op bedevaart gaan naar Onze Lieve Vrouw ter Eik in Meerveldhoven. Dit jaar zullen op 13 juni in de Sint Lambertuskerk in Meerveldhoven tijdens de plechtige hoogmis van 11.00 uur de bedevaartgangers van de Oud-Strijders Kempenland weer worden ontvangen.

Onlangs heeft het bestuur van deze vereniging van Kempische oud-militairen van de Tweede Wereldoorlog, van Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw Guinea 1945-1962, de heren Feijen en van Houtum, aangegeven dat dit voor de laatste keer zal zijn dat zij deze "Kempische Bedevaart" organiseren. Nu, zeventig jaar na de belofte van de eerste militairen, is de hoge leeftijd van de leden, en het geringe aantal dat nog resteert, de reden hier een plechtig eind aan te geven.
Wegens het 70-jarig bestaan en het opheffen van deze jaarlijkse bedevaart zullen de oud-strijders een gedenktableau onthullen in de Mariakapel, naast het vaandel dat daar al hangt. Het tableau bevat een verwijzing naar de ex-voto van een Indiëganger van 1946-1949 die in de eikenboom hangt.
Er is door de parochie Sint Lambertus toegezegd dat in de toekomst, ondanks het stoppen van de georganiseerde bedevaart, elk jaar op de tweede zondag van juni de Mis zal worden opgedragen voor de levende en overleden Oud-Strijders Kempenland.





Parochie H. Lambertus