KNHS

Marc Houtzager wint met neushaartje verschil

13 juni 2010
Marc Houtzager - Tamino

DE STEEG (KNHS) - De BMC Grote Prijs van Gelderland, met een eerste prijs van 30.000 Euro en een van een boodschappenmandje voorziene Gazelle fiets, werd een prooi voor Marc Houtzager (Rouveen), die zijn herboren toppaard HBC Tamino als snelste foutloos over het barrageparcours stuurde. Op de eindstreep had Houtzager een honderdste van een seconde, amper de dikte van een neushaar, voorsprong op de Australiër Chris Chugg met Vivant en vijf honderdste van een seconde, de dikte van maximaal twee neusharen, voorsprong op Gert-Jan Bruggink (Weerselo) met Primeval Wings.

Het was een uitermate selectief parcours dat in de tuin van kasteel Middachten stond opgesteld. Parcoursbouwer Louis Koninckx profiteerde maximaal van het vals plat dat deze piste kenmerkt, door exact op de lijn waar het verval het grootste is de driesprong te bouwen. "Een paard zet af op een bepaalde afstand voor de hindernis. Daardoor is de hindernis gerekend vanaf de plek van afzet toch een paar centimeter hoger dan op de plek waar de hindernis staat. Als parcoursbouwer heb je in Nederland niet vaak de mogelijkheid om met vals plat te werken en als je die mogelijkheid wel hebt moet je daar ook volledig gebruik van maken, want dan creëer je een eigen identiteit voor een concours", aldus Koninckx.
Niet alleen de driesprong leverde veel ruiters problemen op, ook de combinatie van brede sloot met op zes galopsprongen een pittige dubbelsprong van steile hindernissen zorgde ervoor dat het aantal ruiters dat zich voor de barrage wist te plaatsen beperkt bleef. "Dat was een afstand waar je als ruiter de rust moest weten te bewaren en dan bleek dat je de afstand van sloot naar dubbel steil heel goed in zes, maar ook in zeven galopsprongen kon overbruggen. Belangrijk was wel dat je exact wist wat je deed en dan leverde die combinatie feitelijk geen problemen op", aldus bondscoach Rob Ehrens. Uiteindelijk bleven slechts zes van de 52 starters foutloos en zij gingen in een zinderende barrage uitmaken wie met de hoofdprijs naar stal kon terug keren. Willem Greve (Someren) probeerde met de KWPN goedgekeurde hengst Ukato als eerste starter een toptijd neer te zetten, om daarmee de concurrentie onder druk te zetten. Die poging faalde, doordat de zeer sterk springende hengst een paaltje licht toucheerde. Met vier strafpunten werd Greve uiteindelijk vijfde. De Australiër Chris Chugg, die zich in Europa tracht voor te bereiden op de wereldkampioenschappen in de VS, vroeg van zijn in België gefokte Vivant vanaf de start een hoog tempo. Vivant speelde met de hoogte van de hindernissen en steeplede zonder fouten rond in een zeer scherpe tijd. Gert-Jan Bruggink is één van de Nederlandse ruiters die zeer snel kan rijden in barrageparcoursen en hij vroeg van Primeval Wings (v. Lexicon) ook een hoog tempo. Bruggink reed nergens een meter te veel, beef foutloos, maar kwam op de eindstreep vijf honderdste van een seconde te kort.
Daarna kwam Marc Houtzager de piste binnen met HBC Tamino. Deze nu tienjarige zoon van Numero Uno raakte twee jaar geleden geblesseerd en twee operaties aan de hoef waren noodzakelijk om de problemen de baas te worden. Daarnaast rust, rust en nog eens rust. Eind vorig jaar kon Houtzager dit potentiële toppaard weer inzetten en dat ging zeer voorspoedig. Reden voor Marc om weer gas terug te nemen. Pas aan het begin van het groene seizoen durfde hij het weer aan om Tamino op te bouwen naar het zwaardere werk en de afgelopen weken presteerde Tamino uitstekend. "We hebben dit paard alle tijd gegeven om volledig te herstellen en dan is het mooi dat we nu ook kunnen winnen", aldus Houtzager, die een honderdste van een seconde sneller was dan de Australiër Chris Chugg. Mocht Tamino in het barrageparcours een snelheid hebben ontwikkeld van 60 kilometer per uur, dan bedroeg het verschil tussen hem en Chugg op de streep anderhalve millimeter. Bondscoach Rob Ehrens maakte direct na de zege van Houtzager met Tamino bekend dat hij deze combinatie in ieder geval komende vrijdag van start laat gaan in de Meydan FEI Nations Cup, die tijdens het CHIO van Rotterdam wordt verreden.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.outdoorgelderland.nl

Uitslag Grote Prijs springen (1.60m):


1) Marc Houtzager (Rouveen) - HBC Tamino (Numero Uno x Farmer - 0 / 0 - 37.74

2) Chris Chugg (Aus) - Vivant - 0 / 0 - 37.75
3) Gert-Jan Bruggink (Weerselo) - Primeval Wings (Lexicon x Columbus) - 0 / 0 - 37.79

4) Kevin Olsmeyer (Doorwerth) - Upstairs (Manhattan x Nimmerdor) - 0 / 0 - 38.30

5) Willem Greve (Someren) - Ukato (Stakkato x Literat) - 0 / 4 - 38.69
6) Matthew Williams (Aus) - Urleven van de Helle - 0 / 4 - 41.37

Foto Marc Houtzager met Tamino door: www.melissen.net