Ministerie van Defensie

Minister: veiligheidsdiensten Uruzgan nemen heft in eigen handen (video)

7 juli 2010, 14.08 uur

"Ik ben er van overtuigd dat Uruzgan de eerste provincie is waar de Afghaanse veiligheidsdiensten de verantwoordelijkheid overnemen." Dat zei minister Eimert van Middelkoop tijdens zijn bezoek aan Afghanistan. De afgelopen dagen bezocht de minister daar een aantal projecten en eenheden en werd duidelijk hoe de taken worden overgedragen in de door Nederland geleide provincie.

Het bezoek aan de Nederlandse militairen komt een kleine maand voordat Nederland het commando over Uruzgan overdraagt aan het gecombineerde Amerikaans-Australische Combined Team Uruzgan (CTU). Hij sprak in een ontspannen sfeer met de mannen en vrouwen van de laatste Task Force Uruzgan, de Nederlanders op Kandahar Airfield en de militairen op diverse buitenposten.

Minister Van Middelkoop bezoekt Afghanistan * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 7 juli 2010 | wmv | 01:34 | 3.8 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 7 juli 2010 | mp4 | 01:34 | 6.3 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 7 juli 2010 | 3gp | 01:34 | 0.9 MB * Uitgeschreven tekst Minister Eimert van Middelkoop bracht begin juli 2010 een bezoek aan de Nederlandse militairen in Afghanistan.


Zie het origineel

Deh Rawod

Van Middelkoop bezocht in Deh Rawod de vooruitgeschoven Nederlandse post Coyote die werd overgedragen aan de Afghan National Army (ANA). Bij deze post is de nieuwe, met betere faciliteiten uitgeruste, ANA-post Razaq gebouwd. "Dit gebied is heel lang onveilig geweest en vandaag dragen we juist dit gebied over aan het Afghaanse leger", aldus de bewindspersoon over de overdracht. "Hiermee is een belangrijke stap voorwaarts gezet, ze nemen het heft in eigen handen."

Generaal Hamid, de commandant van de 4th ANA Brigade, toonde zich zichtbaar trots en bedankte de Nederlanders voor de nieuwe post en voor de jarenlange goede samenwerking. Voorlopig ondersteunt het Franse Operational Mentor and Liaison Team (OMLT) de ANA-militairen, waarna het Australische OMLT deze taak zal overneemt.

Districtsgebouw

Minister Van Middelkoop in gesprek met districtshoofd Kaliffa Sadat bij de opening van het nieuwe districtsgebouw van Deh Rawod. Foto: ministerie van Defensie

Bij de opening van het nieuwe districtsgebouw van Deh Rawod was het districtshoofd Kaliffa Sadat vereerd dat Van Middelkoop aanwezig was. Het gebouw, waar het Afghaanse bestuur is gehuisvest, moet een spilfunctie gaan vervullen tussen de burgers en de overheid.

Tabar

Mariniers vertellen de minister over de situatie bij de vooruitgeschoven post Tabar, ten noorden van Tarin Kowt. Foto: ministerie van Defensie

Aansluitend vloog Van Middelkoop door naar de vooruitgeschoven post Tabar, ten noorden van Tarin Kowt. In de door Nederlandse mariniers permanent bemande post sprak hij over de veiligheidsituatie in het Deh Rashan gebied, waar voorzichtig de eerste stappen naar ontwikkeling worden gezet. Nederlandse en Amerikaanse eenheden beginnen deze week aan gezamenlijke patrouilles als voorbereiding op de overdacht van het gebied aan Amerikaanse eenheden.

Kamp Holland

Op Kamp Holland werd de minister geïnformeerd over de werkwijze in het Provincial Training Centre (PTC), het opleidingsinstituut van de Afghan National Police (ANP). Tevens opende hij de nieuwe compound van het Special Response Team Uruzgan (SRTU), de speciale eenheid van de Afghaanse politie die samen met Task Force 55 optreedt in minder toegankelijke gebieden binnen en buiten Uruzgan. In zijn toespraak complimenteerde de minister de leergierigheid van het SRTU. De veiligheid van de Afghanen is volgens hem sterk afhankelijk van de inzet van de Afghaanse veiligheidsdiensten.

De verantwoordelijkheid voor de training van deze eenheid wordt in een later stadium overgedragen aan de Australische collega's van Task Force 66.

Asfalt

De minister bezocht ook de Irish Crossing in Tarin Kowt en was onder de indruk dat de eerste 14 kilometer asfalt al is gerealiseerd. Deze kruising is onderdeel van de nieuwe asfaltweg tussen Tarin Kowt en Chora die nu wordt aangelegd.

Kandahar

Op Kandahar Airfield woonde de minister de commando-overdracht van de contingentscommandant bij. Hierbij gaf commandeur Itzig Heine het stokje over aan generaal Hans Leijtens die hierbij de hoogste militaire vertegenwoordiger van Nederland in Afghanistan is.

Sinds het vorige bezoek van Van Middelkoop, begin maart, werd voor de minister zichtbaar dat er wezenlijke stappen zijn gezet in de overdracht van taken aan de Afghaanse veiligheidsdiensten.