Nieuwe arrestaties en mishandelingen Molukken


Indonesië neemt rapport Amnesty en Human Rights Watch niet serieus

AMBON, 20100803 -- In de hoofdstad van de provincie Maluku zijn gisteren en vandaag opnieuw mensen gearresteerd die gebruik hebben gemaakt van het recht op vrijheid van meningsuiting of die de intentie hadden hun mening te uiten. Bij hun arrestaties zijn er wederom mensen mishandeld, net als in 2007. Het gaat om ten minste 15 personen. Deze arrestaties zijn opvallend, daar er onlangs een rapport van Human Rights Watch is verschenen over vrijheid van meningsuiting.

Beveiliging president
De arrestaties en mishandelingen vonden plaats in Ambon dat op dit moment de gastheer is van het internationaal zeilevenement `Sail Banda', waar de Indonesische president Yudhoyono (SBY) ook bij aanwezig is. De beveiliging rondom Sail Banda en met name de aanwezigheid van SBY is zwaar. Zo'n 6200 militairen en politieagenten zijn ingezet, evenals tanks.

Rapporten AI en HRW
Onlangs kwam de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch met een rapport over Molukse gewetensgevangenen. Ook Amnesty kwam eerder met een rapport. In beide rapporten werd aangedrongen op vrijlating van Molukse gewetensgevangenen. Dat er nu nieuwe arrestaties zijn geweest, welke gepaard gingen met mishandelingen, duidt er op dat Indonesië zich niks van de rapporten aan trekt. En daarmee de internationale afspraken met betrekking tot mensenrechten aan haar laars lapt.

Tweede Kamer
Enkele Kamerleden zijn al op de hoogte gesteld van het gebeuren. Waaronder Joel Voordewind (CU), Martijn van Dam (Pvda) en Harry van Bommel (SP). Laatst genoemde heeft onlangs Kamervragen gesteld over Molukse gewetensgevangenen. Demissionair minister Verhagen beantwoordde de vragen voornamelijk met te wijzen op het feit dat hij de mensenrechtensituatie in de Molukken al meerdere malen heeft aangekaart en dit nogmaals gaat doen. De recente gebeurtenissen laten zien dat Indonesië de Nederlandse opmerkingen niet serieus neemt.

Molukse mensenrechtenorganisaties
De Molukse mensenrechtenorganisaties PAK en FKMCPR vinden de recente gebeurtenissen een reden om meer druk te zetten op Indonesië. Vooral gezien het feit president Yudhoyono binnenkort Nederland bezoekt. Een voorwaarde die minister Verhagen moet stellen, is dat alle Molukse gewetensgevangenen vrijgelaten moeten worden, voor de komst van het Indonesisch staatshoofd.

PAK en FKMCPR bereiden op dit moment acties voor om de recente gebeurtenissen aan de kaak te stellen.