evaluatie Wet Koop OZ interessant voor alle vastgoedprofessionals

04/08/2010 15:34

NVM Service B.V.

Nieuwegein, 4 augustus 2010 .Onlangs is de Wet Koop Onroerende Zaken geëvalueerd door een onderzoeksteam van het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht, verbonden aan de Universiteit van Utrecht.

In de wereld van commercieel vastgoed is tot nu toe weinig aandacht besteed aan de aanbevelingen van het onderzoeksteam. Op zich is dat niet zo vreemd omdat genoemde wet vooral ziet op bescherming van de particuliere koper van een woning.

NVM Business is van mening dat het gebrek aan aandacht niet terecht is: het onderzoeksteam doet namelijk ook aanbevelingen die betrekking hebben op onroerende zaken in het algemeen.

Een van de aanbevelingen betreft de uiterst omstreden verplichting tot het inschakelen van een notaris bij het sluiten van een koopovereenkomst.

Notarieel monopolie

Uitbreiding van het notariële monopolie met de koopakte roept niet alleen grote weerstanden op bij de consumentenorganisaties, maar ook bij de landelijke makelaarsorganisaties, inclusief NVM Business.

En hoewel het onderzoek daar in feite geen aanleiding toe geeft, pleit het onderzoeksteam desondanks voor vervanging van de bedenktijd door de uiterst omstreden maatregel van verplichte notariële tussenkomst.

Bezwaren makelaarsorganisaties

De makelaarsorganisaties hebben in een gezamenlijke brief de Minister van Justitie in kennis gesteld van hun bezwaren tegen de betreffende aanbeveling, tegen de opzet van het onderzoek èn tegen de wijze waarop het onderzoek is uitgevoerd.

Hoewel in de discussie over de Wet Koop Onroerende Zaken de bedenktijd voor de particuliere koper van een woning een prominente rol speelt, is het volgen daarvan voor alle vastgoedprofessionals de moeite waard.

Dossier NVM Wet Koop Onroerende Zaken

Het dossier over de Wet Koop Onroerende Zaken wordt continu geactualiseerd en is eenvoudig te vinden op de website van de NVM: www.nvm.nl . Het is nog eenvoudiger als u de zoekterm "evaluatie" gebruikt.

NVM Business

De vakgroep NVM Business bestaat uit circa 700 NVM-makelaars, gespecialiseerd in commercieel vastgoed. Zij werken dagelijks met provincies, gemeenten, ondernemers, opdrachtgevers, beleggers en gebruikers. De objecten lopen uiteen van winkels tot bedrijventerreinen en van industrieel onroerend goed tot megakantoren.

Deze NVM-specialisten onderscheiden zich op grond van kwaliteit, advies, deskundigheid, marktkennis en dienstverlening op maat.