Nederlandse Vereniging van Journalisten

Geen fotografieverbod Naomi Campbell

woensdag 4 augustus 2010

Model Naomi Campbell zal donderdag voor het Speciale Hof voor Sierra Leone getuigen tegen Charles Taylor, maar zal geen speciale ontheffing krijgen om tijdens haar verblijf in Nederland niet gefotografeerd te worden. Campbell had bij de rechtbank zeven verzoeken ingediend, uiteenlopend van juridische bijstand tot het niet mogen onthullen van bepaalde details, ander dan haar publieke getuigenis.

Meest opvallend was het verzoek op een verbod om Campbell te filmen, fotograferen of te tekenen zolang ze in Nederland is. De Nederlandse autoriteiten zouden bij de afdwinging daarvan moeten assisteren; een overtreding zou uitgelegd moeten worden als een minachting van de rechtbank. In tegenstelling tot wat in media is bericht heeft het Speciale Hof dit verzoek categorisch afgewezen.

Het Speciale Hof voor Sierra Leone schrijft dat het verzoek buiten de jurisdictie ligt. Het heeft simpelweg geen macht om de door Campbell gezochte maatregelen af te dwingen. Zowel de verdediging als de aanklagers hadden rond het punt van een fotografie-verbod al opgemerkt dat het verzoek om die redenen niet kon worden ingewilligd.

Wel legde het Hof een verbod op om de aankomst en het vertrek van Campbell te fotograferen of te filmen. Ook mag in het gerechtsgebouw niet zonder toestemming van Campbell of het Hof worden gefilmd of gefotografeerd.

Het oordeel d.d 3 augustus is hier in pdf-formaat te downloaden.
Zie het origineel