Persbericht tentoonstelling Vleesetende planten in de Hortus botanicus Leiden

27 juli 2010

Vleesetende planten in de Leidse Hortus
Van 6 tot 15 augustus is het griezelen geblazen in de Hortus botanicus Leiden. Negen dagen lang verandert de tuin in een wereld vol vleesetende planten. Zonnedauw, venusvliegenval, cobralelie en (trompet)bekerplant staan zij aan zij in de Wintertuin. Van dichtbij is te zien hoe vliegen, mieren, wespen, fruitvliegjes, maar ook spinnen en soms kakkerlakken in de val worden gelokt met dauwdruppels, klappende vanghandjes en roetsjende hellingbanen. Betreden op eigen risico!

---

Plantenshow
Een vleesetende plantenshow van deze omvang vindt 1 keer in de 2 jaar plaats, vaak gecombineerd met een bijeenkomst waarbij liefhebbers, kwekers en botanische deskundigen elkaar ontmoeten en kennis en planten uitwisselen. Eerder werd deze bijeenkomst in de botanische tuinen van Atlanta, Bonn, San Francisco, Tokyo, Lyon, Frostburg, en Sydney gehouden.

De International Carnivorous Plant Society, de internationale vereniging van liefhebbers van vleesetende planten, verzorgt de show samen met de Werkgroep Carnivora en de Hortus botanicus Leiden.

Dit project is de afscheidstentoonstelling van Art Vogel, die 20 jaar bij de Hortus botanicus Leiden werkzaam is ge weest. Art gaat deze zomer met pensioen. Hij was mede oprichter van de Werkgroep van Carnivora.

---

Activiteiten
In de Oranjerie is er op 7 en 8 augustus een internationale beurs met verkoop van hele bijzondere vleesetende planten. Hier kunt u alles te weten komen over de juiste manier van verzorging (zonder gebeten te worden) en de extra voeding die deze planten nodig hebben.

De Werkgroep Carnivora verkoopt gedurende de hele tentoonstelling vleesetende planten.

Elke dag worden er familierondleidingen gegeven door de vaste collectie carnivore gewassen in de tuin en kas van de Hortus en natuurlijk door de plantenshow in de Wintertuin. De wandelingen beginnen om 12.00 uur. Bij voldoende belangstelling is er 's middags om 14.00 uur een Engelstalige rondleiding.

Tijdens het eerste weekend wor dt er een lezingenprogramma georganiseerd met gerenommeerde sprekers uit o.a. Australië, Engeland en Sri Lanka. Kaarten à ¤ 5,- per stuk zijn verkrijgbaar bij de kassa van de Hortus (vol=vol). De lezingen vinden plaats in het Academiegebouw. Alle lezingen worden in het Engels gegeven.

Doe mee aan de fotowedstrijd. Maak tijdens de tentoonstelling een foto alsof je opgegeten wordt door de Nepenthes bij de ingang in de Wintertuin en plaats hem op http://www.flickr.com/groups/hortusleiden. De inzender met de gekste, leukste of griezeligste foto wint een heel jaar gratis toegang tot de Hortus.

---

Kinderactiviteiten
Voor kinderen is er de Carnitour, een spannende speurtocht door de Hortus en een supergrote vleeseter waar ze zelf in kunnen kruipen.

Elke middag om 13.30 uur is het voedertijd voor de Venusvliegenval. Als je op tijd bent, mag je mee helpen voeren.

Op 7,8, 11, 14 en 15 augustus is er om 15.00 uur is een Carnicollege. Kinderen van 8 tot 13 jaar krijgen les van een echte wetenschapper over Vleeseters.

Op 7, 8 en 14 augustus zijn er doorlopend workshops Vilten vleeseters maken. Ook volwassenen kunnen hier aan deelnemen.

---

Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus 60 Vleesetende planten uit de Hortus botanicus Leiden, door André Schuiteman, Hortus botanicus Leiden, 52 pagina's, ¤ 4,95. Verkrijgbaar in de winkel van de Hortus.

---

Praktische informatie
Waar Hortus botanicus Leiden, Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

Wanneer 6 t/m 15 augustus 2010

Open Dagelijks van 9.00 - 18.00 uur

Entree Volwassenen ¤ 6,-, Kinderen t/m 3 jaar gratis, Kinderen 4 t/m 12 jaar, CJP ¤ 3,-, Museumkaart en Vrienden van de Leidse Hortus gratis. Online tickets via www.hortusleiden.nl

Informatie www.hortusleiden.nl

---