Gemeente Sluis


06/08/10 - Opening tentoonstelling ku(n)stwerken Zeeland

XXL ART en de gemeente Sluis nodigen u van harte uit voor opening van de tentoonstelling Ku stwerken Zeeland op

op dinsdag 10 augustus
om 16.00 uur
in de Nederlands Hervormde Kerk op de Markt te Groede.

De tentoonstelling is een onderdeel van het landelijke project Ku stwerken en toont een uniek panorama van de Zeeuwse kust op doek van in totaal 50 meter lengte (20 panoramaschilderijen van 50 x 250 cm), geschilderd door 10 gerenommeerde kunstenaars. In de periode 2009-2011 wordt de gehele Nederlandse kust vastgelegd vanaf een boot. Zo ontstaat een historisch en artistiek hoogwaardig tijdsbeeld van de Nederlandse kust voor en tijdens de uitvoering van de kustversterkingsprojecten. Zeeland heeft de primeur van het project omdat de Zeeuwse kust als eerste is vastgelegd.

De tentoonstelling in de kerk van Groede is te zien van 11 augustus tot 11 september 2010 op maandag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. De werken waren eerder te zien in de Grote Kerk te Veere en het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk.

Maritiem Erfgoed

Het project Ku stwerken sluit aan bij de inspanningen van de gemeente Sluis en andere projectpartners in het project Maritiem Erfgoed. Dit project beoogt de maritieme geschiedenis en het stranderfgoed te behouden. Karakteristieke elementen zoals bijvoorbeeld de paalhoofden op het strand, zijn onderscheidend voor de Zeeuwse kust. Ze maken zelfs deel uit van de Zeeuwse canon. Het stranderfgoed maakt de geschiedenis beleefbaar en draagt daarmee bij aan de toeristische aantrekkelijkheid.

Educatief programma Zandzakken voor de deur!

Voor de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen krijgt Ku stwerken een vervolg. Alle basisscholen hebben zich inmiddels aangemeld voor het educatieve programma Zandzakken voor de deur!. Hierbij krijgen de kinderen - de generatie die van de kustversterking gaat profiteren - uitgebreide informatie over de kustversterking en gaan ze op kunstzinnige wijze aan de slag. Zo worden ze uitgedaagd om eens op een andere manier na te denken over de ontwikkelingen in hun omgeving en zich te uiten.