Rode Kruis Vlaanderen

Shelterexpert van Rode Kruis-Vlaanderen bericht vanuit Pakistan

Martijn Goddeeris, shelterexpert van Rode Kruis-Vlaanderen, is gisteren begonnen aan zijn moeilijke missie in Pakistan. Hij gaat de volgende uren en dagen werken aan concrete oplossingen waardoor heel veel getroffen mensen onderdak kunnen krijgen.

Dit zijn de ergste overstromingen in Pakistan van de afgelopen 80 jaar. Al meer dan 12 miljoen mensen zijn getroffen. De weersverwachting voor de komende dagen voorspelt bovendien niets goeds. Als gevolg van de overstromingen zijn grote delen van het land niet bereikbaar via de weg. Dat stelt grote problemen om de hulpgoederen ter plaatse te krijgen en bijgevolg blijft een groot aantal mensen verstoken van hulp. Zij leven zonder onderdak en hebben geen toegang tot zuiver drinkwater of een goede sanitatie. Daardoor begint het aantal aandoeningen van de luchtwegen, huidziektes alsook diarree sterk te stijgen.

Noodhulp is nodig in de komende zes maanden maar daarna zal ook een langere termijn van structurele wederopbouw nodig zijn.

Martijn Goddeeris, Rode Kruis-Vlaanderen, vanuit Pakistan: âDe ramp is van een ongeziene omvang en heeft het hele land een zware slag toegebracht. De infrastructuur is vernield, wegen zijn onberijdbaar en bruggen zijn weggespoeld. Toegang tot de getroffen bevolking en de aanvoer van hulpgoederen zijn uiterst moeilijk. In deze fase wordt intensief overleg gepleegd met alle hier werkzame organisaties opdat we zo snel mogelijk onderdak kunnen bieden aan de getroffen bevolking. Door de zwaar getroffen infrastructuur is alleen al het inzamelen van de exacte info over bijvoorbeeld waar de mensen zich bevinden een echt huzarenstukje. Maar ondertussen hebben we hier al een grote stock aan tenten opgebouwd en kunnen we deze reeds tegen het einde van de week gecontroleerd en op een vrij grote schaal verdelen.â

De acties van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan De Pakistaanse Rode Halve Maanvereniging (PRHM) is zelf ook hard getroffen door de overstromingen. Zo zijn verschillende afdelingen van de buitenwereld afgesloten en zijn sommige stocks (waaronder duizenden tenten) door de overstromingen weggespoeld of onbruikbaar gemaakt. Toch heeft de PRHM heel wat vrijwilligers die gespecialiseerd zijn in rampenhulpverlening kunnen mobiliseren. Ondertussen heeft de organisatie al aan meer dan 77.000 mensen noodhulpgoederen verdeeld en heeft ze al aan 15.000 mensen medische hulp geboden. Voor transport worden alle mogelijke oplossingen aangewend: in het noorden bijvoorbeeld gebruikt het Rode Kruis ezels om de materialen zo goed en zo kwaad mogelijk ter plaatse te krijgen.

Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan zullen hun inspanningen nog verder opdrijven om in totaal 347.000 mensen te helpen. Zij krijgen voedsel, medische hulp, zuiver water en onderdak voor de komende negen maanden. Hulp wordt geboden in alle getroffen provincies.

Steun het Rode Kruis en de Rode Halve Maan
Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan doen een dringende oproep voor financiële steun voor de getroffen regio. Met deze steun kan de organisatie in de regio de nodige noodhulpmaterialen aankopen en er zo voor zorgen dat de slachtoffers toegang krijgen tot medische hulpverlening, hygiëne, water, voedsel en onderdak. Giften kunnen gestort worden op rekening nummer 000-0006566-67 van Rode Kruis-Vlaanderen met vermelding âPakistanâ.

Mechelen, 10 augustus 2010

(c) 2010 - Rode Kruis-Vlaanderen, Motstraat 40, 2800 Mechelen - tel. 015 44 33 22 - fax 015 44 33 11 - info@rodekruis.be - disclaimer - bankrek. 096-0000096-20