Productschap Vis


Verzet onverantwoorde visserij op makreel

Verzet onverantwoorde visserij op makreel De Europese en Noorse pelagische visserij hebben hun krachten gebundeld om een blokkade te organiseren voor het onverantwoord aanlanden van makreel door schepen uit IJsland en de Faroer Eilanden.

Afgelopen week kwamen vertegenwoordigers van de EU en Noorwegen bijeen en beraadden zich op de wijze waarop ze in alle Europese landen en Noorwegen met de gehele visindustrie de makreel, afkomstig van vissersschepen uit IJsland en de Faroer Eilanden zouden weren. Het voorstel hiertoe van de Noorse regering werd door alle partijen toegejuicht.

Gerard van Balsfoort stelt: `Dit is het moment waarop we van onze Europese politiek leiders en ambtenaren verwachten dat nauw wordt samengewerkt om onmiddellijk effectieve maatregelen te treffen tegen IJsland en de Faroer Eilanden om de makreelbestanden te beschermen als ook de makreelindustrie in de EU en Noorwegen'.

Beide landen besloten onlangs op eigen regie de quota voor de vangst van makreel voor 2010 exorbitant hoog te stellen op 130.000 ton respectievelijk 85.000 ton. Dit terwijl IJsland tot 4 jaar geleden helemaal geen makreelvisserij hadden en de Faroer Eilanden dit jaar volgens het bestaande makreelbeheerplan ca. 26.000 ton makreel quota hadden.
Hun zelfstandige beslissing druist in tegen het bestaande wetenschappelijke advies op basis waarvan voor dit jaar de omvang van de makreelvangsten is bepaald. De EU en Noorwegen hebben zich volledig geconformeerd aan dit wetenschappelijk advies.