Productschap Vis


Vangstvergelijking bedrijfsschip en onderzoeksschepen

Vangstvergelijking bedrijfsschip en onderzoeksschepen Wel of geen bedrijfssurvey in 2011? Ook dit jaar, net als in 2009, vist de UK45 tijdens de jaarlijkse boomkorsurvey (BTS) mee met de Isis en de Tridens.

Vanaf week 32 vergelijken de UK45 en de onderzoeksschepen de groottesamenstelling van schol en tong in hun vangst. Productschap Vis, Stichting ProSea en IMARES begeleiden dit project, wat wordt gefinancierd met behulp van subsidie van het Europees Visserij Fonds (EVF) in het kader van het Nederlandse Operationeel Programma "Perspectief voor een duurzame visserij".
Het is bekend dat bedrijfsschepen per trek veel meer kilo's vis vangen dan onderzoeksschepen. Dat is ook te verwachten, want bedrijfsschepen zijn er op gericht om zoveel mogelijk vis te vangen, terwijl onderzoeksschepen jaarlijks op dezelfde manier de vis moeten vangen. Daarom blijft bij een onderzoeksschip het vistuig gelijk, de snelheid gelijk en de tijd van het jaar wanneer er gevist wordt gelijk. In de visserij is niet iedereen ervan overtuigd dat de onderzoeksschepen op deze manier een betrouwbaar beeld kunnen geven over hoe de visstand zich ontwikkelt. Het vermoeden bestaat dat onderzoeksschepen te weinig grotere exemplaren schol en tong vangen. Als dat zo is, kan met de resultaten van onderzoeksschepen geen goed beeld gekregen worden van de ontwikkelingen in de schol- en tongstand.
Om vast te stellen hoe het nou ècht zit met die verschillen tussen onderzoeksschepen en bedrijfsschepen, en welke gevolgen dit heeft voor de bestandschatting, wordt het `traject bedrijfssurvey' uitgevoerd. In 2009 is al onderzocht of het logistiek mogelijk was om de vangsten van een bedrijfsschip (de UK-45) met onderzoeksschepen (de Tridens en de Isis) te vergelijken en zijn de eerste gegevens verzameld. Dit jaar worden meer gegevens verzameld, zodat aan het eind van 2010 een antwoord gegeven kan worden op de vragen: (1) hoe verschillen de schol- en tongvangst van een bedrijfsschip en een onderzoeksschip qua groottesamenstelling van elkaar en (2) welke gevolgen heeft dit voor de bestandschatting? Als blijkt dat de onderzoeksschepen bepaalde grootteklassen van schol en tong niet goed genoeg zien, dan kan dat een reden zijn om vanaf 2011 jaarlijks naast de onderzoekssurvey ook een survey met bedrijfsschepen te doen.
Rondom de bedrijfssurvey zullen twee informatiebijeenkomsten georganiseerd worden voor alle betrokken en geïnteresseerde partijen (vissers, beleidsmakers, milieuorganisaties). Tijdens deze bijeenkomsten zal informatie gegeven worden over hoe het onderzoek uitgevoerd wordt en wat de resultaten kunnen betekenen voor de bestandsschattingen voor schol en tong. Een aankondiging voor deze bijeenkomsten volgt later.