Productschap Vis


Oproep - Enquête over de Noordzee visbestanden

Oproep - Enquête over de Noordzee visbestanden Binnenkort wordt een enquête uitgestuurd aan de Nederlandse kottervissers, waarineen oordeel wordt gevraagd over de toestand van de acht belangrijkste vissoorten in de Noordzee.

Sinds 2003 wordt er jaarlijks een enquête gehouden onder de Noordzeevissers over de toestand van een aantal belangrijke vissoorten. Binnenkort wordt deze enquête weer uitgestuurd aan de Nederlandse kottervissers. In deze enquête wordt een oordeel gevraagd over de toestand van de acht belangrijkste vissoorten in de Noordzee in de periode van januari t/m juni 2010 in vergelijking met de situatie in dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de economische omstandigheden van de vissers.

Het doel van de enquête is om de praktijkkennis van de vissers te bundelen en zo bij te dragen aan het in overeenstemming brengen van de toestandsbeoordelingen van de wetenschappers met de daadwerkelijke toestand van de visbestanden. Dit jaar wordt de enquête al voor de achtste keer gehouden in Nederland, Engeland, België, Denemarken en Schotland. De uitkomsten worden verzameld in een rapport dat wordt meegenomen door ICES, het internationale team van wetenschappers dat de toestandsbeoordelingen maakt. Op basis van deze toestandsbeoordelingen besluiten de Visserijministers uiteindelijk hoeveel vis er volgend jaar gevangen mag worden.

Begin dit jaar is bekend geworden dat de data van voorgaande jaren zo nuttig is geweest dat de gegevens uit deze enquête voor het eerst direct gebruikt kunnen gaan worden in de bestandsschattingen van ICES. Het is dus meer dan ooit van belang dat dit jaar weer zoveel mogelijk vissers meedoen aan de enquête. Bij deze dan ook de oproep aan u allen om de enquête in te vullen en voor maandag 20 augustus in te sturen. Laat ook uw stem horen!

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Marloes Kraan van het Productschap Vis, 070-3369600, e-mail: m.kraan(at)pvis.nl