Openbaar Ministerie

Geen vervolging Waterschap en Recreatieschap inzake vlotongeval Berkel

10 augustus 2010

Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen heeft besloten geen vervolging in te stellen tegen het Waterschap Rijn en IJssel en het Recreatieschap Achterhoek-Liemers inzake het vlotongeval op de Berkel bij Rekken in september 2007. Bij het ongeval kwamen twee personen om het leven.

Veroordeling organisatiebureau
Het organisatiebureau van de vlottocht en één van haar directeuren zijn eerder zowel door de rechtbank als later in hoger beroep veroordeeld. Het Gerechtshof in Arnhem heeft op 20 juli 2009 het organisatiebureau dat de vlottocht organiseerde veroordeeld tot een boete van EUR 5.000,-. De directeur kreeg een werkstraf van 120 uur opgelegd.

Beslissing Waterschap en Recreatieschap
Vervolgens diende een beslissing genomen te worden over een eventuele vervolging van het Waterschap Rijn en IJssel en het Recreatieschap Achterhoek-Liemers. Het heeft enige tijd geduurd voordat deze beslissing is genomen. Het betreft een juridisch ingewikkelde zaak die binnen het OM zorgvuldig en uitgebreid is besproken en bestudeerd. In dat kader is ook eerst het arrest van het Gerechtshof afgewacht in de zaak tegen het organisatiebureau en de directeur. Bij de behandeling van dat hoger beroep is tevens de eventuele verwijtbaarheid aan de zijde van het Waterschap en Recreatieschap aan de orde geweest.

Nalatigheid
In het opsporingsonderzoek is vastgesteld dat er ten tijde van het ongeval sprake was van onvoldoende onderhoud aan de waarschuwingsborden ter plaatse van de overlaat Kuipersbrug. Daarnaast stonden de waarschuwingsborden op een andere plaats dan aangegeven op de situatietekening van het Recreatieschap. Het OM is echter van oordeel dat deze nalatigheden, afgezet tegen het verwijtbaar handelen en nalaten van de veroordeelden, niet van dien aard zijn dat het Waterschap en het Recreatieschap strafrechtelijk aansprakelijk gesteld moeten worden voor het ongeval en de dood van de twee opvarenden.

Ongeval
Het ongeval vond zondag 30 september 2007 plaats bij een overlaat op de rivier de Berkel bij Rekken. Twee medewerkers van een vestiging van het Kruidvat, die in het kader van een bedrijfsuitje meevoeren met de georganiseerde vlotocht, kwamen hierbij om het leven.

De slachtoffers en nabestaanden zijn door het OM geïnformeerd over deze beslissing.