Gemeente Hoorn

Hoorn wil verklaring van goed gedrag verplichten voor vrijwilligers die met kinderen werken

Het college van burgemeester en wethouders wil voor vrijwilligers die met kinderen en jongeren werken een Verklaring Omtrent het Gedrag verplichten. Het wordt een voorwaarde voor instellingen die jeugdsportsubsidie krijgen van de gemeente. Hiermee wil de gemeente Hoorn de kans op seksueel misbruik van jongeren en kinderen helpen verkleinen. De regel gaat vanaf 1 januari 2011 in. In verschillende branches is een verklaring al verplicht, zoals in het onderwijs, de kinderopvang en jeugdzorg. In Hoorn was een Verklaring Omtrent het Gedrag al verplicht voor alle vaste medewerkers van de gemeente. Naast een verplichting voor vrijwilligers, wil de gemeente Hoorn de verklaring ook verplicht stellen voor stagiairs, uitzendkrachten en vrijwilligers van het gemeentelijke Sportopbouwwerk. Ook zij werken regelmatig met kinderen en jongeren. Deze Hoornse maatregel sluit aan bij het landelijke project In veilige handen van De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, Movisie, NOC NSF en Scouting Nederland.

Voorkomen Landelijk verschijnen regelmatig berichten in de media over misbruik door mensen die met kinderen werken. Of en in welke mate dit in Hoorn voorkomt is niet bekend. Het zou natuurlijk naïef zijn om te denken dat dit in Hoorn niet kan gebeuren. Met deze maatregel willen we seksueel misbruik onder kinderen en jongeren helpen voorkomen. Het verplicht stellen van een Verklaring Omtrent het Gedag sluit misbruik helaas niet uit. Maar het laat wel zien dat je als gemeente, vrijwilligersorganisaties en verenigingen bewust bezig bent met het onderwerp. Ook kan het potentiële plegers afschrikken, aldus wethouder Aart Ruppert.

Verklaring Omtrent het Gedrag Bij een aanvraag voor een Verklaring Omtrent het Gedrag wordt nagegaan of de aanvrager strafbare feiten heeft gepleegd die een risico vormen voor de functie waarvoor de verklaring wordt aangevraagd. Vrijwilligers kunnen deze verklaring bij de gemeente aanvragen. De kosten hiervoor bedragen 30,05 euro in 2010. Dit bedrag gaat grotendeels naar het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent Gedrag die het feitenonderzoek doet. Alle verenigingen en organisaties voor wie deze verplichting gaat gelden, hebben hierover een brief gekregen.