Politie Hollands Midden

Leiden/ Leiderdorp - Verdachten van meerdere straatroven aangehouden

Leiden/ Leiderdorp, 10-08-2010 o De politie heeft op zondag 8 augustus en maandag 9 augustus een aantal verdachten aangehouden in verband met minstens tien straatroven die zich sinds juni voordeden in Leiden en Leiderdorp.

Op zondag 8 augustus om 03.15 uur werd de eerste verdachte, een 18-jarige man uit Leiden aangehouden vlak na een straatroof. Drie andere verdachten werden de volgende dag, maandag 9 augustus aangehouden: twee Leidenaren van 17 jaar en een Leidenaar van 19 jaar. De politie sluit niet uit dat er nog meer verdachten worden aangehouden. De politie vermoedt dat de 18-jarige man steeds in verschillende samenstellingen met één of meerdere van de andere verdachten de berovingen pleegde.

Zondag 8 augustus: aanhouding hoofdverdachte De 18-jarige man werd op zondag 8 augustus omstreeks 03.15 uur aangehouden als verdachte van een straatroof aan de Hella Haassesstraat in Leiderdorp. Het slachtoffer werd bedreigd met een steekwapen door een man op een bromfiets. De melder wilde de man niks geven waarna de verdachte wegreed richting de Muzenlaan. De man waarschuwde de politie.

Het signalement van de verdachte kwam overeen met die van een bestuurder van een bromfiets die omstreeks 01.00 uur was gecontroleerd door de politie. De man had een bekeuring gekregen voor het rijden zonder rijbewijs en de politie was meegegaan naar de woning van de man om zijn rijbewijs te controleren. Toen een paar uur na de controle de melding van de poging beroving binnenkwam en het signalement van de verdachte overeenkwam met de eerder gecontroleerde bromfietser, besloot de politie naar zijn woning te gaan. Hier werd hij aangehouden.

Het afgelopen weekend deden zich meerdere straatroven voor waarbij de verdachte vermoedelijk betrokken is. Hieronder volgt een overzicht van de straatroven.

Straatroven weekend zaterdag 7 augustus tot zondag 8 augustus Stadspolderpad Een 54-jarige vrouw uit Leiden deed aangifte nadat op zaterdag 7 augustus omstreeks 00.00 uur iemand haar van haar tas probeerde te beroven. Zij fietste over het Stadspolderpad in de richting van de Merenwijk, toen zij ter hoogte van de rioolwaterzuivering werd ingehaald door een bromfiets. De bijrijder probeerde haar tas die aan haar stuur hing vervolgens te pakken. Dit mislukte, maar de vrouw viel wel van haar fiets. Zij is vervolgens naar het ziekenhuis gegaan en bleek een hersenschudding te hebben.

Later die nacht om 02.30 uur vond er nog een beroving plaats bij het Stadspolderpad. Een 38-jarige man uit Oegstgeest werd door twee mannen onder bedreiging van een steekwapen beroofd van zijn telefoon en geld.

Op zondag 8 augustus omstreeks 01.40 uur werd een 40-jarige man uit Leiden beroofd aan het Stadspolderpad. De Leidenaar fietste voorbij twee mannen, waarvan één hem vastpakte. Vervolgens werd hij bedreigd met een steekwapen waarna hij geld gaf. De mannen wilden meer maar zij gingen er vandoor toen er iemand passeerde. De mannen vluchtten op de fiets richting het station.

Een 24-jarige man uit Lisse werd op zondag 8 augustus tussen 02:00 uur en 02:45 uur onder bedreiging van een steekwapen beroofd op het Stadspolderpad. Een man op een bromfiets kwam hem tegemoet rijden en reed hem vervolgens klem. De man wilde geld en ging er nadat hij dit afgedwongen had vandoor in de richting van het station. De politie doet verder onderzoek naar de straatroven.

Eerdere straatroven Eerder straatroven waar de verdachten vermoedelijk in verband mee kunnen worden gebracht: op zaterdag 27 juni om 03.00 uur werden twee jongen van 16 en 17 jaar beroofd van hun geld en mobieltjes. Dit gebeurde op de Santifortdreef in Leiden. Op woensdag 14 juli werden vlak achter elkaar een 19-jarige vrouw uit Amsterdam en een 18-jarige man uit Oegstgeest beroofd. Beiden werden bedreigd met een steekwapen. De vrouw werd beroofd toen zij over het Stadspolderpad fietste en de man aan het Leidse Hout.