Gemeente Uithoorn

Extra stimulans woningmarkt Uithoorn

In 2009 heeft de gemeente Uithoorn, voor de duur van 1 jaar, een aantal tijdelijke maatregelen genomen om de woningmarkt in Uithoorn weer meer in beweging te krijgen, waaronder de verlaging van de termijn van het anti speculatiebeding van 5 naar 2 jaar en de versoepeling van de toewijzing bij nieuwbouw.

Deze maatregelen hebben wel gewerkt maar waren nog onvoldoende om als extra stimulans te werken. Met ingang van 1 juni 2010 zijn tot nader order de volgende maatregelen van kracht.

Versoepeling anti speculatiebeding
In plaats van een anti speculatiebeding voor de duur van 5 of 2 jaar, geldt nu alleen een zelfbewoningsplicht voor de eerste koper van een woning in de prijsklasse tot ¤ 265.000 voor de duur van 1 jaar. Daarna is de bewoner vrij om de woning aan een ander te verkopen.

Deze zelfbewoningsplicht dient om te voorkomen dat meerdere kandidaten meedoen aan een loting voor nieuwbouwwoningen, terwijl men niet van plan is om er zelf te gaan wonen.

Indien een woning binnen het eerste jaar wordt verkocht geldt een boete (10% van de aankoopsom). De bedoeling is dat dit in de koopakte wordt vastgelegd.

Als een nieuwbouwwoning na oplevering nog niet verkocht is, vervalt de zelfbewoningsplicht na één jaar leegstand vanaf het moment van oplevering.

Digitale loting nieuwbouw koopwoningen
Om de lokale doorstroming te bevorderen worden woningen digitaal verloot. Op deze manier wordt niemand buitengesloten en krijgen serieuze gegadigden meer kans. Indien nodig worden wegingsfactoren toegepast om bepaalde doelgroepen meer kansen op de woningmarkt te geven.

Iedereen maakt op deze manier een kans op een nieuwbouw koopwoning. Alleen kan de kans van bijvoorbeeld een inwoner van Uithoorn of iemand met een economische binding iets groter zijn dan die van een ander. Digitale loting staat onder toezicht van een notaris.

Woningen voor meer doelgroepen toegankelijk
Het reserveren van woningen voor specifieke doelgroepen wordt grotendeels afgeschaft. Dit systeem wordt voortaan alleen nog maar gebruikt voor specifieke projecten met wonen en zorg waar extra voorzieningen worden getroffen (huishoudens met een zorgindicatie).

In alle andere situaties worden woningen zo gebouwd dat ze aansluiten bij de wensen van de verschillende doelgroepen. Daarnaast kan via digitale loting ook worden gestuurd in de kansen van bepaalde doelgroepen.

Tijdelijke verhuur van koopwoningen
Door de impasse op de woningmarkt staat een groot aantal woningen te koop, zowel bestaande als nieuwbouwhuizen. Met het bieden van de mogelijkheid tot tijdelijke verhuur van koopwoningen verbetert de situatie van woningeigenaren die met twee koopwoningen zitten.

Daarnaast komt aanbod beschikbaar voor huurders die geïnteresseerd zijn in een (tijdelijke) vrije sector huurwoning. Wanneer een koopwoning voor bepaalde doelgroepen is gereserveerd mag hiervan vanwege de lastige verkoopbaarheid, worden afgeweken door zo'n woning tijdelijk te verhuren.