Gemeente Kampen

In Kampen wordt veel en veilig gefietst

Onderzoek Fietsersbond: goede score in vergelijking met andere gemeenten
De gemeente Kampen heeft meegewerkt aan `Fietsbalans -2', een onderzoek van de Fietsersbond, waarin het fietsklimaat binnen een gemeente tegen het licht gehouden wordt. Belangrijke conclusies zijn dat er in Kampen veel gefietst wordt en dat de verkeersveiligheid beter is dan die van andere onderzochte gemeenten.
Wethouder Treep is blij met de uitkomsten van het onderzoek: "Het doet mij goed dat er in Kampen veel gebruik gemaakt wordt van de fiets. Dat is gezond en duurzaam. Bovendien geeft het onderzoek aan dat ons verkeersbeleid van de afgelopen jaren goed is geweest".

Fietsgebruik
In Kampen zijn veel locaties goed bereikbaar per fiets, waardoor veel Kampenaren snel naar de fiets grijpen. De afstanden zijn niet al te groot en ten opzichte van het openbaar vervoer is de fiets een goed alternatief qua reistijd. In vergelijking met de auto is dat niet altijd het geval, maar toch is men fietsend meestal niet veel langer onderweg. De Fietsersbond heeft dat onder andere gemeten met speciale meetfietsen en -auto's.

Verbeterpunten
In het rapport komt ook een aantal verbeterpunten aan het licht. Op een aantal onderdelen scoort Kampen minder, maar dat heeft mede te maken met het tijdstip van het onderzoek. In het Gemeentelijk Verkeers en VervoerPlan (GVVP), dat in juni door de raad is vastgesteld, wordt al op diverse punten beleid gemaakt ten aanzien van een beter fietsklimaat in de gemeente Kampen. Zo kan het `fietsparkeren' in Kampen aanmerkelijk beter, maar momenteel wordt er al gewerkt aan een aantal voorzieningen hiervoor. Ook scoort het fietscomfort niet hoog, maar dat heeft mede te maken met de ondergrond. In 30-kmzones bestaat deze vaak uit klinkers, terwijl asfalt veel prettiger fietst.

Overleg met Fietsersbond
Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten heeft het college aangegeven de komende jaren nadrukkelijk werk te maken van een blijvend veilig en aantrekkelijk fietsnetwerk. Hierbij schuift ook de Kamper afdeling van de Fietsersbond aan, die onlangs is opgericht. In goede samenwerking moet de gemeente Kampen zich verder ontwikkelen als prettige fietsgemeente.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |