Gemeente Eindhoven

Jongerenruimte in VTA Blixems

Het college heeft definitief besloten in Woensel Noord in de Wijk Blixembosch het jongerencentrum in de VTA Blixems te handhaven. Het gaat hier om een permanente voorziening voor zowel de 16+ als de 16- jongeren. Hiermee komen de noodunits aan de Jane Austenlaan te vervallen. Hiervoor worden de huidige gebruikers Korein en PeuterPlaza verplaatst, vooruitlopend op de definitieve Spilontwikkeling de Boschuil.

In april jl. besloot het college tijdelijke units aan de Jane Austenlaan te plaatsen die dienst zouden doen als jongerenruimte voor de jongeren van 16 jaar en ouder uit Blixembosch. Dit besluit leidde tot weerstand in de buurt maar was op dat moment de enige locatie die voldeed aan de toen gestelde criteria. Sindsdien heeft zich een aantal ontwikkelingen voorgedaan die tot een nieuw besluit hebben geleid.

Zo heeft basisschool De Boschuil aangegeven de ontwikkeling tot SPIL-centrum te willen vervroegen. Deze ontwikkeling kwam in een stroomversnelling als gevolg van de toekenning van de subsidiemaatregel brede scholen. De landelijke maatregel stelt onder meer de voorwaarde dat de verbouwing uiterlijk november 2011 gereed en verantwoord moet zijn. De huidige huurders van VTA Blixems (Peuterplaza en Korein) verhuizen naar een tijdelijke locatie om samen met De Boschuil deze vervroegde ontwikkeling mogelijk te maken. Met inzet van de Vuurvlinder kan de verhuizing nog meer bespoedigd worden. Daarmee komt onverwachts een geschikte ruimte voor de oudere jongeren beschikbaar, waardoor de combinatie van 16+ en 16- in één gebouw beter te realiseren is. De programmering wordt aan beide leeftijdscategorieën aangepast.

Samenwerken

Tijdens een informatieavond in Blixembosch is afgesproken dat bewoners, jongeren en professionele partners samenwerken aan de invulling van de jongerenruimte om overlast in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen. Hiertoe wordt na de zomervakantie een overleg gestart met alle belanghebbende partijen.

Informatieavond Korein Kinderplein en PeuterPlaza

Na de zomervakantie ontvangen de ouders van kinderen bij Korein Kinderplein, PeuterPlaza en basisschool De Boschuil een informatiebrief en een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst, waarin de plannen verder worden toegelicht.