Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


Datum 10 augustus 2010
Betreft Beantwoording Kamervragen over het bericht "Luxekantoor koopje voor moslimclub"

Geachte Voorzitter,

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op ingezonden schriftelijke vragen over het bericht "Luxekantoor koopje voor moslimclub". De schriftelijke vragen zijn ingezonden door het lid Fritsma (PVV), kenmerk 2010Z10225, ingezonden op 30

juni jl..

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht "Luxekantoor koopje voor moslimclub"? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2

Is het waar dat de historische Montelbaanstoren door het Amsterdamse stadsdeel Centrum voor een symbolisch bedrag aan de stichting Secret Garden wordt verhuurd? Zo ja, welk bedrag aan huur betaalt deze organisatie maandelijks voor dit pand?

Antwoord 2
Nee. Navraag bij het Amsterdamse stadsdeel Centrum leert dat er geen sprake is van een symbolische huur. De stichting Secret Garden betaalt een huur van 1426,25 per maand incl. BTW voor de Montelbaanstoren. Dit is per jaar 17.115,00 voor een gebruiksoppervlakte van 165 m2. De prijs per vierkante meter kom daarmee uit op 104,00. Dit is ook de prijs die in december 2009 is bepaald aan de hand van een taxatie van een makelaarskantoor. Hierbij is rekening gehouden met het feit dat er gebruiksbeperkingen rusten op het gebouw. Zo is bijvoorbeeld 65 m2 alleen geschikt voor opslag en archief.

Pagina 1 van 2





Vraag 3 Portefeuille Wonen, Deelt u de mening dat het onacceptabel is dat de genoemde stichting op kosten Wijken en Integratie van de Amsterdamse belastingbetaler wordt gehuisvest, nota bene in de duurste Directie Inburgering en kantoorruimte van de stad? Zo nee, waarom niet? Integratie Beleidsontwikkeling

Vraag 4 Datum Bent u bereid de gemeente Amsterdam tot de orde te roepen en op te dragen af 10 augustus 2010 te zien van deze zeer onwenselijke huurconstructie en de Montelbaanstoren te verhuren aan een huurder die de verschuldigde huur zelf kan opbrengen? Zo nee, Kenmerk DGWI&I2010020280 waarom niet?

Antwoord 3 en 4
Nee. Blijkens het verkregen ambtsbericht van het Amsterdamse stadsdeel Centrum is hierbij geen sprake van een onwenselijke huurconstructie. De exploitatie van de Montelbaanstoren is volgens het stadsdeel Centrum kostendekkend.

Vraag 5
Bent u tevens bereid paal en perk te stellen aan het verstrekken van dergelijke buitensporige vormen van overheidssteun door lagere overheden aan organisaties als de genoemde stichting en te eisen dat dergelijke organisaties voortaan hun eigen broek op houden? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 5
Zoals uit mijn antwoord op vraag 2 blijkt, is bij de verhuur van de Montelbaanstoren aan Secret Garden geen sprake van overheidssteun.

Hoogachtend,
de minister voor Wonen, Wijken en Integratie,

E. van Middelkoop


1) De Telegraaf, 29 juni 2010
http://www.telegraaf.nl/binnenland/7065866/__Luxekantoor_koopje_voor_mosli mclub__.html

Pagina 2 van 2