Belgische Federale Overheid


Aantal bewakingscamera's neemt toe

Datum: 10 augustus 2010

Het aantal aangiftes van bewakingscamera's is de afgelopen maanden sterk toegenomen. Momenteel telt België ongeveer 14 000 plaatsen waar zich systemen voor bewakingscamera's bevinden. In juni 2010 waren dat er nog maar 8 300. De felle stijging op korte tijd heeft te maken met de nieuwe wet op de bewakingscamera's.

In juni 2007 trad de nieuwe 'camerawet' in voege. De wet verplicht de aangifte van bewakingscamera's bij de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (kortweg: Privacycommissie) en voorzag een overgangsperiode van drie jaar. Binnen die termijn moest iedereen die een bewakingscamera heeft of wil installeren, rekening houden met de nieuwe voorwaarden.
Eind juni 2010 liep de overgangsperiode af. Daardoor zag de Privacycommissie het aantal aangiftes de voorbije maanden fors stijgen.

De Privacycommissie is een onafhankelijk orgaan dat erop toeziet dat de privacy wordt beschermd bij de verwerking van persoonsgegevens. De commissie werd opgericht door de Belgische Federale Kamer van volksvertegenwoordigers bij de Wet van 8 december 1992.

Meer informatie over bewakingscamera's en privacy vindt u op de website van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.