Ministerie van Defensie

10 augustus 2010

Voortgang uitvoering motie-Knops c.s. over medegebruik Defensieterreinen 2010Z07752/2010D23633

Op 25 mei jl. heeft u mij verzocht om informatie over de voortgang van de uitvoering van de motie-Knops c.s. over het medegebruik van defensieterreinen (31123-X-69). In de motie wordt de regering verzocht het bestaande historische gebruik van defensieterreinen voor motorsport en het verpachten van gronden ten behoeve van recreatie voort te zetten, alsmede meer gebruik voor wandelaars en fietsers op andere terreinen mogelijk te maken, en hierover in overleg te treden met de desbetreffende belangenverenigingen. Aanleiding van het verzoek was de brief aan recreantencommissie De Oase te Hoenderloo van 4 mei 2010 over de erfpachtovereenkomst met recreatiepark De Oase te Hoenderloo.

Vrijwel alle oefenterreinen van Defensie staan van oudsher open voor extensief, natuurgericht recreatief medegebruik zoals wandelen en fietsen. Zelfs tijdens oefeningen zijn de meeste terreinen toegankelijk. Daarin komt geen verandering. De terughoudendheid bij recreatief medegebruik betreft vooral lawaaisporten zoals auto- en motorsport en houdt verband met de verstoring voor mens en dier, de schade aan terreinen en de handhavingsaspecten. Op een aantal defensieterreinen liggen permanente motorcrossterreinen. In overeenstemming met de motie-Knops c.s. zullen deze gehandhaafd blijven of in goed overleg worden verplaatst, zoals het crossterrein op het infanterieschietkamp De Harskamp.

Er zal meer ruimte komen voor incidentele wedstrijden of manifestaties op voorwaarden die samenhangen met bijvoorbeeld de natuur- en milieuwetgeving en het defensiebeleid. Inmiddels is onder meer met de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging over wensen en knelpunten gesproken. Die gesprekken worden benut bij de aanpassing van het beleid. De kern van dat beleid is dat de gelegenheid tot extensief recreatief medegebruik gehandhaafd blijft en dat binnen de geldende voorwaarden wordt bezien welke mogelijkheden er zijn voor intensief, niet-natuurgericht recreatief medegebruik.

Hierbij zal in eerste instantie naar terreinen buiten de Ecologische Hoofdstructuur en de Natura-2000 gebieden worden gekeken. Waar mogelijk wordt vooruitlopend op het aangepaste beleid al in deze geest gehandeld. Dit heeft er bijvoorbeeld in geresulteerd dat dit najaar op het oefenterrein Havelte-West een endurowedstrijd wordt georganiseerd.

Het al dan niet verpachten van grond en de voortzetting van erfpachtovereenkomsten, inclusief die voor recreatiedoeleinden, worden per geval beoordeeld. Bij de afweging of de erfpacht wordt verlengd, zijn onder andere de operationele eisen van Defensie van belang. In het geval van de camping De Oase te Hoenderloo leidt de vigerende milieuvergunning tot operationele beperkingen in verband met de ligging van de camping ten opzichte van geluidsemissiepunten op het infanterieschietkamp. Daarom is besloten bij het verlopen van de erfpacht in december 2012 deze niet meer te verlengen. Dit is in 2008 aan de eigenaar meegedeeld. Zoals ik in antwoord op schriftelijke vragen van het lid Voordewind heb uiteengezet, heeft Defensie gesproken met de eigenaren van camping De Oase, hun vertegenwoordiger en hun raadsman. Defensie heeft tijdens de gesprekken de bereidheid getoond binnen de mogelijkheden tot een oplossing te komen. Wel is onderstreept dat het besluit de erfpacht niet te verlengen vast staat. Inmiddels hebben de eigenaren van camping De Oase een juridische procedure aanhangig gemaakt. Defensie wacht de uitkomst van deze procedure af.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

E. van Middelkoop