Pakistan: Watersnood vraagt massale hulpinspanning

10/08/2010 16:00

Oxfam Novib

Den Haag, 10 augustus 2010. De overstromingen die de afgelopen weken Pakistan onder water hebben gezet, vormen een ramp van ongekende omvang. Er is een massale inspanning nodig om de miljoenen getroffenen de hulp te geven die zij nodig hebben, zegt de internationale organisatie Oxfam vandaag.

Volgens de laatste cijfers zijn nu bijna 14 miljoen mensen getroffen door de overstromingen in Pakistan. Dat aantal zal bijna zeker stijgen nu het water naar de provincie Sindh in het zuiden raast. De VN omschrijft de overstromingen als 's werelds "grootste" ramp op dit moment, maar vergeleken met de andere recente crises, verloopt de reactie op de overstromingen in Pakistan uiterst traag. Op 9 augustus 2010 was, volgens de VN, slechts 136 miljoen dollar toegezegd - ofwel 9,70 dollar per getroffen persoon.

Dit steekt schril af tegen de bedragen die na andere rampen werden toegezegd. De aardbeving in Pakistan in 2005 maakte 3,5 miljoen mensen dakloos, maar binnen tien dagen was er 292 miljoen dollar toegezegd - 83,4 dollar per persoon. Tien dagen na de cycloon Nargis, die in mei 2008 2,4 miljoen kustbewoners van Myanmar trof, was er 219 miljoen dollar toegezegd. Wat neerkomt op 91 dollar per persoon. Na de aardbeving in Haïti was binnen tien dagen 1,6 miljard dollar toegezegd voor 1,5 miljoen getroffen mensen, omgerekend 1.108 dollar per persoon.

Neva Khan, landencoördinator van Oxfam in Pakistan: 'De regens houden aan, en met elk uur dat voorbij gaat, wordt in het hele land de ellende erger. Grote delen van Pakistan staan onder water en mensen hebben gezien hoe hun huizen, winkels, scholen en gewassen zijn weggevaagd. De wereld moet deze mensen niet in de steek laten. Bij een ramp van deze omvang moet de wereld ruimhartig over de brug komen.'

Tot nu toe hebben slechts vijf donoren - de VS, Australië, Groot-Brittannië, Italië en Koeweit - meer dan 5 miljoen dollar toegezegd. Khan: 'We zijn allemaal overweldigd door de omvang van deze ramp. Iedereen - donoren, de VN, hulporganisaties, de overheid - moet met extra spoed reageren. De mensen hier leven onder verschrikkelijke omstandigheden en wij moeten allemaal achter de hulp gaan staan.'

De VN zet nu in Islamabad een coördinatiecentrum voor noodhulp op en maakt een alomvattend plan van aanpak. De Pakistaanse regering heeft aangekondigd dat zij delegaties naar andere landen op pad stuurt om financiële steun voor de getroffen mensen te vragen.

Oxfam Novib verleent samen met de Britse Oxfam en lokale partners noodhulp in alle getroffen gebieden: Khyber Pakhtoonkkhwa (voorheen NWFP), Sindh, Kashmir en Punjab. Intussen zijn meer dan honderdduizend mensen bereikt met schoon drinkwater en zijn dankzij lokale groepen vrijwilligers tachtigduizend mensen gered.

Einde

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.oxfamnovib.nl/