Gemeente Brummen


Uitvoeringsplan Jeugdbeleid vastgesteld

(Oorspronkelijke publicatie datum: 10-08-2010)

Eén van de belangrijke beleidsterreinen waarop de gemeente actief is is het gemeentelijk jeugdbeleid. Afgelopen week heeft het college het uitvoeringsplan vastgesteld. Deze borduurt voort op de kadernota jeugdbeleid, die in december 2008 door de gemeenteraad is vastgesteld. Kort en krachtig geformuleerd is het centrale thema van de kadernota het kind centraal. Vijf themas staan hierbij binnen het Brummense jeugdbeleid centraal. Dat zijn de regierol van de gemeente, omgeving en opgroeien, veiligheid, ondersteuning en zorg bij opvoeden en opgroeien en tot slot onderwijs. Binnen al deze themas zijn prioriteiten vastgesteld die in het uitvoeringsplan zijn uitgewerkt.

Vliegende start

Wethouder Frans Bruning, binnen het college verantwoordelijk voor het jeugdbeleid, benadrukt dat er de afgelopen periode al veel activiteiten zijn opgepakt en in gang gezet. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van zorgadviesteams, de centra voor jeugd en gezin en het structuurplan rondom de speelvoorzieningen. Hij spreekt dus van een vliegende start. Met dit uitvoeringsplan geven we inzicht in de status van de acties. Voor de komende periode, de kadernota heeft een looptijd tot eind 2011, staan er nog verschillende activiteiten op de agenda.

Dialoog
Een van de belangrijke issues voor Bruning is het stimuleren van de dialoog tussen jongeren en buurtbewoners van gebieden waar jongeren zich ophouden. In onze samenleving hebben jongeren een plek. Ook in de openbare ruimte. In onder andere de media trekken probleemsituaties soms de aandacht, maar de realiteit is dat met jongeren vaak heel goed te praten is. En daar gaan we in de komende jaren samen met onze samenwerkingspartners nog meer in investeren, aldus jeugdwethouder Bruning.

Enkele andere activiteiten die voor de komende periode op de rol staat zijn het ontwikkelen van een soort van lokale agenda waarin de afspraken staan tussen de gemeente en de betrokken organisaties, het doorontwikkelen van het centrum voor jeugd en gezin, de aanpak van echtscheidingsproblematiek en het afstemmen van (onderwijs)zorgstructuren.

Meer lezen?

* de kadernota

* het uitvoeringsplan