Nederlandse Vereniging van Banken

Publicatiedatum: 10 augustus 2010

Hypotheekrente laag op concurrende markt

De Nederlandse hypotheekmarkt is concurrerend. Diverse studies tonen dit aan. Op de Nederlandse hypotheekmarkt zijn tientallen spelers actief. De praktijk wijst uit dat de Nederlandse markt gemakkelijke toegankelijk is voor buitenlandse aanbieders. Deze sterke mate van concurrentie vertaalt zich in de hypotheekrente die lager is dan ooit en recentelijk nog is gedaald. Een vergelijking van de Nederlandse rente met het buitenland gaat niet op omdat allerlei omstandigheden verschillen. Zo kiezen Nederlanders doorgaans voor langere perioden waarin de rente vast staat; niet alleen heeft dit een hogere prijs, het betekent ook dat rentedalingen niet direct doorvertaald worden. Verder zijn de spaartarieven in Duitsland ook lager dan in Nederland.

De Nederlandse Vereniging van Banken is het niet eens met de kritiek zoals verwoord in het Financieele Dagblad van 6 augustus jl. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de cijfers en de analyse die daarin worden genoemd overigens nog niet officieel gepubliceerd. De suggestie van de Vereniging Eigen Huis dat banken prijzen of gedrag onderling zouden afstemmen, werpt de NVB verre van zich.

Er is geen sprake van dat banken rentevoordelen die zij zelf kunnen behalen op de kapitaalmarkt niet doorberekenen in de hypotheekrente. Banken moeten zelf ook risico-opslagen betalen voor het geld dat ze aantrekken. Verder zijn goedkope financieringsbronnen zoals securitisatie door de crisis opgedroogd. Banken moeten weer terugvallen op traditionele financieringsmethoden; ook dit heeft een prijs. De marges die banken behalen op hypotheken hebben inmiddels meer normale waarden bereikt na jarenlang mede door de crisis slecht te zijn geweest.