Radboud Universiteit Nijmegen


Subsidie voor onderzoeksscholen Radboud Universiteit

Datum bericht: 10 augustus 2010

De Behavioural Sience Graduate School en Research School Subatomic Physics, onderzoekscholen van de Radboud Universiteit Nijmegen, ontvangen uit het Graduate Programme van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek elk een subsidie van 800.000 euro. Daarmee kunnen ze een excellent onderwijs- en onderzoeksprogramma opzetten voor de ontwikkeling van jong wetenschappelijk talent. Deze subsidie draagt bij aan een sterkere ontwikkeling van Nederlandse promovendi.

Promotietrajecten
Een onderzoekschool is een aanbieder van een samenhangend master- en promotietraject en onderdeel van één of meerdere universiteiten en/of instituten. De onderzoekscholen zijn opgericht om de meest talentvolle studenten, met interesse in een academische carrière, een excellente onderwijs- en onderzoeksomgeving aan te bieden. De scholen zijn ontwikkeld naar voorbeeld van de meest succesvolle initiatieven wereldwijd.

De combinatie van onderwijs en onderzoek onder één dak biedt zowel voor studenten als universiteiten een optimale voorbereiding op een academische carrière. De promovendi krijgen meer keuzevrijheid bij de invulling van hun onderzoek en de keuze van de promotor. De onderzoeksscholen hebben het voordeel dat zij de meest talentvolle studenten kunnen aantrekken voor het onderwijs en daaruit de beste onderzoekers kunnen selecteren voor een promotieplaats.

Behavioural Science Graduate School
De Behavioural Science Graduate School maakt deel uit van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het onderzoek is gericht op het verwerven van inzicht in de fundamentele principes en processen die ten grondslag liggen aan individueel menselijk gedrag. Volgens de selectiecommissie is de Behavioural Science Graduate School is een goed lopende opleiding, waarin studenten een goed gestructureerd geheel aan onderwijs krijgen met voldoende keuzevrijheid. De school geeft op uitstekende wijze invulling aan zijn taken en randvoorwaarden. Studenten komen rechtstreeks in contact met het academische veld. De geraadpleegde referenten zijn lovend: `De wetenschappelijke kwaliteit van de school is zeer goed tot excellent'.

Prof. Rutger Engels, directeur van de onderzoekersopleiding, is ingenomen met het resultaat. Met deze erkenning kan de Behavioural Science Graduate School de onderzoekersopleiding verder uitbouwen en enkele nieuwe promovendi aanstellen.

De Research School Subatomic Physics
De Research School Subatomic Physics (Onderzoekschool Subatomaire Fysica, OSAF) is de onderzoekschool van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef, een samenwerkingsverband tussen de stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en vier universiteiten: de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Penvoerder van de OSAF is de Radboud Universiteit Nijmegen. De referenten van NWO noemden deze aanvraag een excellent voorstel van een topinstituut en stelden dat het moeilijk is om een betere plaats te bedenken voor wetenschappers aan het begin van hun carrière.

Prof. Nicolo de Groot, voorzitter van de onderzoekschool: `De Onderzoekschool Subatomaire Fysica probeert studenten de mogelijk te bieden om in een internationale omgeving top onderzoek te bedrijven.' Met deze erkenning kan de onderzoekschool vier extra promovendi aanstellen.

Tien aanvragen gehonoreerd
In deze tweede ronde van het Graduate Programme werden 29 aanvragen ingediend. Een breed samengestelde commissie selecteerde na zorgvuldige afweging de 21 meest kansrijke hieruit. Daarvan worden nu tien aanvragen gehonoreerd. De scholen werden beoordeeld op basis van wetenschappelijke kwaliteit (onderzoeksprogramma, kwaliteit van onderzoekers) en op basis van kwaliteit van het onderwijs en de geboden begeleiding (onderwijsprogrammering, kwaliteit van begeleiders en docenten).