Gemeente Halderberge


Gemeenten in West-Brabant doen onderzoek naar alcohol en jongeren

Drinkgedrag jongeren

In voorgaande onderzoeken kwam naar voren:

- 9% van de 8 t/m 11 jarigen in West-Brabant wel eens alcohol heeft gedronken (Jeugdenquête 8 t/m 11 jarigen, 2008);
- 22% van de 12 t/m 15 jarigen in West-Brabant recent alcohol heeft gedronken (in de vier weken voorafgaand aan de jongerenenquête 12 t/m 18 jarigen, 2007);

- 37% van de 16 t/m 18 jarigen in West-Brabant recent dronken of aangeschoten is geweest (in de vier weken voorafgaand aan de jongerenenquête 12 t/m 18 jarigen, 2007).

Think before you drink

De onderzoeksresultaten van 2007, 2008 en deze nulmeting in 2010 onderschrijven het belang van het regionale alcoholmatigingsproject `Think before you drink' om alcoholgebruik onder de 16 jaar en overmatig alcoholgebruik boven de 16 jaar te beperken. Sinds vorig jaar werken daarom alle 18 Westbrabantse gemeenten, verslavingsinstituut Novadic-Kentron en de GGD West-Brabant via het project intensief samen om alcoholgebruik te beperken. In 2013 vindt een vervolgmeting plaats om de effecten van het project te toetsen.

Resultaten centraal in beleid gemeenten 2010 - 2013

De resultaten zijn belangrijke kaders voor de activiteiten in het project `think before you drink'. Het project streeft er de komende jaren naar resultaten te boeken op onderwerpen zoals het naleven van wet- en regelgeving voor detailhandel, sportkantines, horeca, het `opsporen' van hokken en keten, begeleiding bij ziekenhuisopnames als gevolg van alcohol en voorlichting op scholen. De regionale campagne `think before you drink' zet vooral in op het bekend maken van de schadelijke gevolgen van alcohol onder jongeren, het bekend maken en `promoten' van de adviezen `geen alcohol onder de 16 jaar' en `geen overmatig alcoholgebruik boven de 16 jaar' en het benadrukken van de rol van de ouders en de begeleiding hiervan.