Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG en Rijk op zoek naar kind- en gezinsvriendelijke initiatieven

10.08.2010

Kinderen en gezinnen zijn onmisbaar voor de toekomst van een gemeente. Want een kind- en gezinsvriendelijke omgeving is vitaal en open, ondersteunt ontwikkeling en groei, is groen, schoon en veilig. Het netwerk Child Friendly Cities van de VNG organiseert in samenwerking met het programmaministerie voor Jeugd en Gezin een verkiezing van kind- en gezinsvriendelijke initiatieven.

Een kind- en gezinsvriendelijke omgeving vraagt om een blijvende inzet van gemeenten: op sociaal, fysiek en voorwaardenscheppend terrein. Dit heeft inmiddels geleid tot allerlei bijzondere en vernieuwende lokale initiatieven die ook andere gemeenten kunnen aanspreken. Het doel van de verkiezing kind- en gezinsvriendelijke initiatieven 2010 is om dit soort kind- en gezinsvriendelijke initiatieven in Nederland in beeld brengen. De verkiezing zal onder meer leiden tot een publicatie van inspirerende voorbeelden die onder alle gemeenten zal worden verspreid.

Gemeenten, ouders, kinderen, jongeren, volwassenen en professionals worden uitgenodigd hun kind- en gezinsvriendelijke initiatieven in te dienen vóór vrijdag 1 oktober 2010. Voor meer informatie en de aanmelding kunt u terecht bij www.kindvriendelijkesteden.nl

Het netwerk Child Friendly Cities (CFC) bestaat uit bestuurders, ambtenaren, en andere partijen die zich actief inzetten om een kindvriendelijke stad of dorp te realiseren. Inspiratie, ontmoeting en uitwisseling van kennis en ervaringen staan daarbij centraal. Het netwerk vindt zijn basis in het VN Verdrag inzake de rechten van het kind.