Raad van State


dinsdag 10 augustus 2010
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn heeft verleend voor het renoveren van zaal 1 en het maken van toiletten in de horecagelegenheid Studio Oosterman aan het Noordeinde in Aarlanderveen. In de Studio bevindt zich een grote zaal die voornamelijk wordt gebruikt voor feesten en partijen, zoals bruiloften en recepties. Deze feesten en partijen komen 80 tot 100 keer per jaar voor. Daarnaast worden ongeveer 15 tot 20 koffieconcerten gehouden. Naast de grote zaal ligt een voormalige woon- en bedrijfsruimte. Hier wil de exploitant een nieuwe zaal maken, toiletten er in aanbrengen en een doorgang naar het andere gebouw maken. Het gemeentebestuur heeft hiervoor een bouwvergunning verleend. Enkele omwonenden zijn het niet eens met de bouwvergunning. Zij zijn van mening dat er onvoldoende parkeergelegenheid is op het terrein van de Studio, wat parkeeroverlast oplevert bij feesten en partijen. De rechtbank in Den Haag heeft in december 2009 een eerder beroep van de omwonenden gegrond verklaard. De exploitant en het gemeentebestuur zijn het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000627/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Leiderdorp van het bestemmingsplan 'Nieuw Centrum'. Het bestemmingsplan maakt de herbouw van een parkeergarage midden in het centrum mogelijk. Bewoners tegenover de parkeergarage zijn niet gelukkig met het nieuwe plan. Zij vinden dat met de komst van de nieuwe parkeergarage er te veel groen in de binnenstad verdwijnt. Ook de vereniging Houdt Leiderdorp Groen is die mening toegedaan. Zij komen dan ook in beroep tegen de vaststelling van het bestemmingsplan. In afwachting van de behandeling van het beroep, verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201004275/2)

10.30 uur

Zitting over de weigering van het college van burgemeester en wethouders van Baarle-Nassau om maatregelen te treffen tegen een houtwal op camping 'Ponderosa'. Twee omwonenden hadden om maatregelen verzocht, omdat de houtwal het vrije uitzicht voor het verkeer zou belemmeren. Volgens de omwonenden is dit in strijd met de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het gemeentebestuur bestrijdt dit. De rechtbank in Breda stelde de omwonenden in december 2009 in het gelijk. Naar het oordeel van de rechtbank is de houtwal wél in strijd met de APV. Daarom vernietigde de rechtbank het besluit van het gemeentebestuur en droeg zij het gemeentebestuur op om binnen tien weken een nieuw besluit te nemen op het verzoek van de omwonenden. Het gemeentebestuur heeft bij de Raad van State hoger beroep ingesteld. Ter uitvoering van de uitspraak van de rechtbank heeft het echter ook een nieuw besluit genomen. Daarbij is de eigenaar van de grond op straffe van een dwangsom opgedragen om maatregelen te nemen zodat het vrije uitzicht voor het verkeer niet wordt belemmerd. Volgens de twee omwonenden is dit onvoldoende. Daarom komen ook zij tegen dit besluit in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 201000941/1)

11.00 uur

Zitting over de afwijzing door de minister van LNV van het verzoek om EG-certificaten te verlenen voor twee geelkuifkaketoes. In Europese regels is bepaald dat voor de handel in deze vogels EG-certificaten moet worden aanvraagd bij de minister. De minister heeft geweigerd de certificaten af te geven, omdat zij niet overtuigd is van de legale herkomst van de vogels. Dit komt omdat het ouderpaar evenmin beschikte over een EG-certificaat en niet meer te traceren is, aldus de minister. De man voert aan dat hij niet wist dat hij voor het ouderpaar EG-certificaten moest aanvragen. Bovendien vindt hij dat het chipnummer en het ringnummer van het ouderpaar zouden moeten volstaan om de legale herkomst van de twee geelkuifkaketoes te bewijzen. De rechtbank in Den Bosch verklaarde in januari 2010 een eerder beroep van de man ongegrond. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201002375/1) Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Deventer om een bouwvergunning te verlenen aan Media Markt voor gevelreclame aan het gebouw aan het Boreelplein in de stad. Het gemeentebestuur had aanvankelijk de vergunning verleend, maar na bezwaren van omwonenden deze beslissing alsnog teruggedraaid, onder andere vanwege een negatief welstandsadvies. Het reclamebord is ongeveer 22 meter lang en 3 meter hoog. Het reclamebord zou voor 90% worden geblokkeerd door een wooncomplex waardoor de reclame bijna niet zichtbaar zou zijn vanaf de hoofdwegen, terwijl de reclame voor de bewoners wel duidelijk zichtbaar is. Media Markt is het niet eens met het besluit van het gemeentebestuur om alsnog de bouwvergunning te weigeren. Naar de mening van Media Markt heeft het gemeentebestuur in het verleden harde toezeggingen gedaan dat zij de gevelreclame zou mogen plaatsen. De rechtbank Zwolle-Lelystad heeft in december 2009 een eerder beroep van Media Markt tegen de weigering ongegrond verklaard. Media Markt komt tegen deze uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000322/1)