Ingezonden persbericht


McAfee Q2 Threats Report - Malware dit kwartaal met 6 miljoen schadelijke bestanden op hoogste niveau ooit; spam blijft gelijk

WK oplichtingspogingen, herrezen Botnets en USB-beveiligingslekken belangrijkste dreigingen in Q2

Amsterdam - 10 augustus 2010 - McAfee, Inc. (NYSE: MFE) maakt vandaag het McAfee Threats Report: Second Quarter 2010 openbaar. Dit rapport onthult dat er nog nooit zoveel malware is gesignaleerd. De eerste zes maanden van 2010 waren het actiefste semester ooit wat betreft de totale malware productie. Tegelijkertijd bleef spam vrijwel op hetzelfde niveau, met een groei van slechts 2,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2010.

Malware bleef flink toenemen in Q2 2010, met 10 miljoen nieuwe gecatalogiseerde exemplaren in de eerste helft van dit jaar. Dit is geheel in lijn met het vorige kwartaal, waar dreigingen op draagbare opslagapparatuur de lijst aanvoerden als het gaat om de meest populairste malware, gevolgd door 'fake' antivirus-software en specifiek op sociale media gerichte malware. Dagelijks duiken circa 55.000 stuks nieuwe malware op, waarbij AutoRun malware en wachtwoord-stelende Trojans wereldwijd verantwoordelijk zijn voor de Top 2 malware dreigingen.

Nadat in Q3 2009 met bijna 175 miljard meldingen per dag het hoogste punt werd bereikt, zijn de spamhoeveelheden afgevlakt. Cybercriminelen profiteerden van de verwachtingen en hype rond het FIFA WK voetbal in Zuid-Afrika, en gebruikten diverse methoden om te frauderen en zoekmachines te "vergiftigen". Wereldwijd varieerde de populariteit van spamtypes per land, waarbij enkele interessante resultaten opvallen. Afleverstatusmeldingen of mislukte bezorging spam waren bijvoorbeeld het populairst in de Verenigde Staten, Italië, Spanje, China, Groot-Brittannië, Brazilië, Duitsland en Australië. Malware spam, of alles dat te maken heeft met een virus of Trojan attachment die ontvangers aanmoedigt om een geïnfecteerde website te bezoeken, was het populairst in Columbia, India, Zuid-Korea, Rusland en Vietnam. Argentinië meldde de meeste variëteit in spam, met 16 verschillende onderwerpgebieden, variërend van drugs tot eenzame vrouwen tot diploma's. Italië noteerde de minste variëteit, met slechts zes spamsoorten.

"Ons nieuwste dreigingsrapport toont aan dat malware in de eerste helft van 2010 een gestage groei vertoont," aldus Mike Gallagher, senior vice president en chief technology officer Global Threat Intelligence bij McAfee. "Bovendien is het duidelijk dat cybercriminelen steeds beter gaan beseffen waar het grote publiek technologisch gezien enthousiast over is en dat zij dit gebruiken om nietsvermoedende slachtoffers te lokken. Deze bevindingen geven aan dat uitleg over cybercriminaliteit niet alleen moet worden uitgebreid, maar dat beveiligingsorganisaties ook moeten overstappen van een reactieve naar een proactieve beveiligingsstrategie."

Aanvallers maakten misbruik van grote evenementen zoals het WK voetbal en Midden-Oosten conflicten om Internet-zoekopdrachten te vergiftigen. Het BP olielek in de Golf van Mexico ontbrak verrassend genoeg echter in de Top 20 gif-zoektermen. Daarnaast registreerde McAfee Labs een opleving van twee "dode" botnets. Storm Worm en Kraken. Ooit behoorden deze tot de grootste botnets ter wereld, en hun aanwezigheid neemt nu weer toe.

Voor een volledig exemplaar van het Q2 2010 Threats Report, verwijzen wij u graag naar:

http://www.mcafee.com/us/local_content/reports/q22010_threats_report_nl.pdf

###