Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

COMITÉ VOOR DE RECHTSSTAAT ONTVANGT STEUN VAN PROMINENTEN

De druk op Tweede Kamerleden van VVD en CDA om afstand te nemen van de gedoogverklaring die hun fractievoorzitters, Mark Rutte en Maxime Verhagen, op vrijdag 30 juli samen met PVV-leider Wilders aflegden, neemt toe.

Het initiatief van het Comité voor de Rechtsstaat, opgericht door de historici Rob Hartmans en Jan Dirk Snel, ondervindt inmiddels brede steun. Nadat het Comité voor de Rechtstaat op dinsdag 3 augustus een door 74 mede-ondertekenaren gesteunde oproep had gedaan op de leden van de VVD- en CDA-fractie om ondubbelzinnig afstand te nemen van de overeenkomst van de PVV zolang deze partij de grondslagen van de rechtsstaat niet erkent, ontving het nog vele spontane adhesiebetuigingen.

Hierbij presenteert het Comité voor de Rechtsstaat een lijst met bijna zestig namen van bezorgde burgers die hun adhesie aan de oproep wilden betuigen. Ook nu gaat het weer om mensen uit alle geledingen van de maatschappij, afkomstig uit een breed levensbeschouwelijk en politiek spectrum. Onder hen zijn onder meer de schrijver en journalist Mohammed Benzakour, de econoom en oud-vice-premier Eduard J. Bomhoff, de socioloog Mady A. Thung, de historici Beatrice de Graaf, P.C. Emmer, P.W. Klein en Thomas von der Dunk, de filosofen Ivana Ivkovic en Jan Hoogland, de theologen Theo Salemink, Henri Veldhuis en Rinse Reeling Brouwer, FC Utrecht-manager Bert van der Roest en de publicist Hajo G. Meyer.

Onder de oorspronkelijke oproep stonden onder meer de handtekeningen van de historici Klaas van Berkel, Willem Frijhoff en Maarten van Rossem, de psycholoog Dolph Kohnstamm, de econoom Bob Goudzwaard en de filosofen Fons Elders, Monica Meijsing, Koo van der Wal en Theo de Wit.

De lijst met toegevoegde adhesiebetuigen en de oorspronkelijke oproep is hierbij gevoegd.

Namens het comité,

Jan Dirk Snel

Rob Hartmans

(Initiatiefnemers van het Comité voor de Rechtsstaat)

10 augustus 2010