Ingezonden persbericht

Huizen, 10 augustus 2010

Weekeinde van uitersten voor Van Amersfoort Racing

Aan de tweede afspraak op het TT-circuit van Assen hield Van Amersfoort Racing (VAR) gemengde gevoelens over. Een pole position, die door Stef Dusseldorp werd omgezet in een eclatante overwinning. Maar: ook kansen die onbenut bleven. De strijd in de ATS F3 Cup van 2010 is heviger dan ooit en VAR zit er midden in.
Het weekeinde zag er voor het door Volkswagen gesteunde kampioensteam uit Huizen anders uit dan anders. Op vrijdag wachtten twee kwalificaties. Op één middag werden de startvolgordes voor de race op zaterdag en die op zondag bepaald.
Stef Dusseldorp liet namens Van Amerfoort Racing zien waarom hij vorig jaar finishte als vice-kampioen. Aan het begin van de middag reed hij naar de snelste trainingstijd, in de tweede sessie miste de coureur uit Lichtenvoorde op een haar na de pole position. "Stef heeft zijn vorm weer gevonden", concludeerde teambaas Frits van Amersfoort.
Daniel Abt werd in de eerste sessie meerdere malen opgehouden door concurrent Tom Dillmann en kwam tot plaats 4. "De onboardbeelden tonen duidelijk dat Daniel werd gehinderd, maar ook dit soort mentale aspecten zijn een onderdeel van racen." In de tweede sessie zette de 17-jarige Duitser Abt zijn Dallara powered by Volkswagen op een kansrijke derde plaats. Willi Steindl revancheerde zich in die tweede sessie met een vijfde plaats voor zijn negende startplek eerder die middag. Stef Dusseldorp trok op zaterdagmiddag voor volle tribunes tijdens de Rizla Racing Days moeiteloos de sterke lijn door. Vanaf de eerste startplek reed hij soeverein naar de overwinning. "Stef startte heel sterk, reed vervolgens een serie sterke ronden en kwam met 8,5 seconden voorsprong over de finish", zag Frits van Amersfoort. "Hij heeft laten zien dat hij sneller is dan de rest." Daniel Abt was vanaf plaats vier als een komeet weg, ging als tweede de eerste bocht in, maar werd enkele meters later rondgetikt door Tom Dillmann. Een opmars bracht uiteindelijk een tiende plaats. "Daniel had absoluut meer verdiend." Willi Steindl kwam niet aan de finish na contact met Alon Day. De organisatie van de ATS F3 Cup bestempelde de zondagse wedstrijd als wetrace, dus vertrok het hele veld op Yokohama regenbanden. Stef Dusseldorp slaagde er niet in te profiteren van de start vanaf plaats 2. Na drie ronden zorgde een touche met Tom Dillmann voor een voortijdig einde. "Jammer, want dit kost hem kostbare kampioenschapspunten", vond de teambaas. Daniel Abt koos op een rap opdrogende baan in de zesde ronde voor een gewaagde wissel naar slicks. In F1-stijl wisselden de monteurs van Van Amersfoort Racing het regenrubber voor profielloze banden. "Een fraai stukje teamwork. In 25 seconden waren vier banden gewisseld. En dat na drie keer oefenen. Prachtig om te zien."
Niets leek een zege van Daniel in de weg te staan. De VAR-coureur was de snelste op de baan en reed soeverein op kop, totdat de 17-jarige Duitser bij het inhalen van een achterblijver buiten het droge spoor kwam en spinde. "Daniel had de race eenvoudig kunnen winnen. Het was niet nodig om met zoveel risico een achterblijver te passeren. In dit soort gevallen speelt de ervaring ook mee", relativeerde Frits van Amersfoort.
Daniel Abt finishte uiteindelijk als vijftiende. Willi Steindl hield zich in de lastige omstandigheden prima staande. De jonge Oostenrijker (17) besloot zijn weekeinde met een achtste plaats, goed voor één kampioenschapspunt.
"Een pole position, een zege en een formidabele pitstop zijn prima prestaties", vind Frits van Amersfoort. "De andere kant is dat Daniel er niet in is geslaagd om in te lopen op Tom Dillmann en Stef kans had om nog meer punten te halen."
Met nog drie evenementen te gaan (zes races) staat Daniel Abt tweede op 17 punten van leider Dillmann (90 punten). Stef Dusseldorp is vierde met 60 punten, net achter Kevin Magnussen (61 punten).

Het volgende raceweekeinde om de ATS F3 Cup is 14 en 15 augustus op de Lausitzring (Dld.).