Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_887G32

10 augustus 2010

Acht miljoen voor toppromovendi

Tien onderzoekscholen ontvangen ieder 800.000 euro voor talentvolle jonge onderzoekers. Met de subsidie kunnen scholen een excellent onderwijs- en onderzoeksprogramma opzetten voor de ontwikkeling van jong wetenschappelijk talent. Deze subsidie, het Graduate Programme van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), draagt bij aan een sterkere ontwikkeling van Nederlandse promovendi.

Een onderzoekschool is een aanbieder van een samenhangend master- en promotietraject en onderdeel van één of meerdere universiteiten en/of instituten. De onderzoekscholen zijn opgericht om de meest talentvolle studenten, met interesse in een academische carrière, een excellente onderwijs- en onderzoeksomgeving aan te bieden. De scholen zijn ontwikkeld naar voorbeeld van de meest succesvolle initiatieven wereldwijd.

Meer vrijheid voor promovendi
De combinatie van onderwijs en onderzoek onder één dak biedt zowel voor studenten als universiteiten een optimale voorbereiding op een academische carrière. De promovendi krijgen meer keuzevrijheid bij de invulling van hun onderzoek en de keuze van de promotor. De onderzoeksscholen hebben het voordeel dat zij de meest talentvolle studenten kunnen aantrekken voor het onderwijs en daaruit de beste onderzoekers kunnen selecteren voor een promotieplaats.

In het Graduate Programme konden lokale en landelijke onderzoeksscholen en Graduate Schools een subsidie aanvragen. In totaal hebben 29 scholen een subsidie aangevraagd. Daarvan ontvangen nu tien scholen een subsidie voor de aanstelling van vier promovendi.

Toekomst
Het Graduate Programme is ontwikkeld op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Dit is de tweede subsidieronde. In totaal hebben nu negentien scholen een subsidie ontvangen voor de aanstelling van circa 56 promovendi. Zij kunnen ieder voor vier jaar aan de slag. NWO evalueert nu het programma samen met het ministerie OCW, KNAW en VSNU. Het doel is om vanaf 2011 een structureel Graduate Programme op te zetten met een jaarlijks budget van circa 15 miljoen euro.

Over NWO
NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.


---