Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

Advies ICT-bedrijven aan overheid: bezuinig niet op innovatie

Woerden, 10 augustus 2010

In een periode waarin voorzichtig herstel in de ICT-branche zichtbaar is, waarschuwen ICT-bedrijven het nieuwe kabinet niet te bezuinigen op innovatie. ICT-bedrijven zijn hierover eensgezind. Dit blijkt uit de vandaag verschenen ICT~Kwartaalmonitor van brancheorganisatie ICT~Office.

Daarnaast zijn ICT-bedrijven van mening dat het kabinet meer nadruk moet leggen op de rol van ICT om economische groei te realiseren, of bezuinigingen mogelijk te maken. Voor de overheid zelf geldt dat meer investeren in ICT ertoe leidt dat met minder ambtenaren minimaal hetzelfde kwaliteitsniveau kan worden gehaald.

Sinds het begin van de economische recessie heeft het kabinet al een aantal maatregelen genomen om de economie te ondersteunen. Over het algemeen ziet de ICT-branche in de eerder genomen stimuleringsmaatregelen vooral het effect dat de economie niet verder is weggezakt.

Voorzichtig herstel in ICT-branche zichtbaar

Voor het eerst sinds de start van de ICT~Kwartaalmonitor, een jaar geleden, is de omzet van ICT-bedrijven in Nederland gemiddeld gelijk gebleven. Hierbij zijn cijfers van het tweede kwartaal van 2010 vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2009. Toch is men voorzichtig als het gaat om voorspellingen van de economische groei voor de komende periode: het merendeel verwacht dat de economie slechts marginaal zal groeien.

Ondanks de gelijkblijvende omzet daalde de werkgelegenheid in het tweede kwartaal nog altijd gering. Naar verwachting stijgt in de komende drie maanden de omzet in de ICT-branche licht en ook de werkgelegenheid zal weer toenemen. Dit straalt af op het economisch klimaat van de branche: uit de meting van het tweede kwartaal blijkt dit voor het eerst sinds een jaar positief te zijn.

Klik hier voor meer uitkomsten in de ICT~Kwartaalmonitor - juli 2010.

Over de ICT~Kwartaalmonitor
De ICT~Kwartaalmonitor geeft elke drie maanden een beeld van de marktontwikkelingen in de ICT-branche. De meting en analyse worden uitgevoerd door onderzoeksbureau Heliview Research. De belangrijkste basis van de analyse wordt gevormd door de ondervraging van een panel bestaande uit met name CFO's van ongeveer 100 ICT-bedrijven. Daarnaast geeft dit panel ieder kwartaal zijn visie op een actueel thema.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht