Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 10 augustus 2010

Aanwezig:
W.A.J. van Veen, voorzitter
mr. P. de Baat
J.P. Nagengast, MBA
drs. J.C.M. Cox, secretaris

Afwezig:
P.M. Bruinooge
mevr. ir. A. van Dam
drs. N.M.C. Alsemgeest
G.L.J. Leerink


1. Opening en mededelingen
De besluitenlijst van de vergadering van 6 juli 2010 wordt vastgesteld.


2. Openbare besluiten

2010-234 Raadsvragen PvdA Inzake Wandelvierdaagse 2010 Bruinooge
Probleemstelling:
Het lid van de raad, de heer Jansen , heeft ons bij brief van 15 juni 2009 (dit staat boven de brief maar dat moet naar wij aannemen 15 juni 2010 zijn) vragen gesteld inzake de Wandelvierdaagse.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.

2010-233 Straatnaamgeving Geert Groteplein
Bruinooge
Probleemstelling:
Rondom het Geert Groteplein in Overdie zijn een aantal panden gesloopt. In het stedenbouwkundig plan voor dit gebied wordt het Geert Groteplein uitgebreid naar de overzijde van de Koelmalaan.

Besluit:
De straatnaam Geert Groteplein toe te kennen aan de op de tekening bij dit besluit aangegeven openbare ruimte.

2010-50 Correctie straatnaambesluit Aidabrug Bruinooge
Probleemstelling:
Op 26 juni 2007 heeft u bij besluit met nummer 2007/10303 namen toegekend aan een aantal civieltechnische kunstwerken (bruggen) in Alkmaar. Nu blijkt dat van één brug de naam onjuist is opgenomen in dit besluit. Het betreft de naam "Aidabrug", die in het besluit zonder trema is opgenomen.

Besluit:
De naam Aidabrug te corrigeren in Aïdabrug.

2010-83 Aanpassingscoëfficiënt canonverhoging 2011 Van Dam
Probleemstelling:
Op grond van het bepaalde in artikel 21, lid 3 van de " algemene bepalingen voor uitgifte in voortdurende erfpacht 1978" dienen burgemeester en wethouders de aanpassingscoëfficiënt voor de 5-jaarlijkse canonherzieningen in het jaar 2011, aan de hand van door het Centraal Bureau voor de Statistiek gepubliceerde cijferreeksen, vast te stellen. Een exemplaar van de algemene bepalingen is ter kennisneming bijgevoegd.

Besluit:
De aanpassingscoëfficiënt voor de 5-jaarlijkse canonherzieningen, die in het jaar 2011 plaatsvinden bij erfpachtcontracten die onder de algemene bepalingen voor uitgifte in voortdurende erfpacht 1978 vallen, vast te stellen op 1,07.

2010-89 Vaststellen gewijzigde VVHO gemeente Alkmaar Van Dam
Probleemstelling:
In uw vergadering van 13 april jl. hebt u de (gewijzigde) Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs gemeente Alkmaar voor de inspraak vastgesteld. De afronding van de inspraak vindt plaats in het op overeenstemming gerichte overleg van het Bestuurlijk Overleg Lokaal Onderwijsbeleid (BOLO). Dit gezamenlijke overleg van de gemeente en de Alkmaarse schoolbesturen heeft plaatsgevonden op 23 juni 2010 en de schoolbesturen hebben unaniem ingestemd met de tekst van de nieuwe verordening, zodat die nu formeel met de daarbij behorende bijlagen I tot en V, door de gemeenteraad kan worden vastgesteld.

Besluit:

1. De gemeenteraad voor te stellen om bijgaande "Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs gemeente Alkmaar", inclusief bijlagen I tot en met V, vast te stellen.

2. De commissie Samenlevingszaken hierover om advies te vragen.

2010-68 Afzien verlening medew. proc. art.19, lid 2 WRO Alsemgeest
Probleemstelling:
Afzien verlenen van medewerking aan een procedure ex artikel 19, lid 2 WRO voor het bouwplan Schelphoek (blok D1 t/m 4), vanwege financiele redenen aanvrager, geen akkoord van het Hoogheemraadschap en onvoldoende gegevens (uitstel gevraagd).

Besluit:
Af te zien van het verlenen van medewerking aan de benodigde vrijstellingsprocedure als bedoeld in artikel 19, lid 2 WRO voor het bouwplan Schelphoek (blok D1 t/m D4).

2010-276 Fusie tussen corporaties Mooiland en Pantein Alsemgeest
Probleemstelling:
De corporaties Mooiland en Pantein willen fuseren per 1-1-2011. Pantein heeft geen bezit in Alkmaar, uitsluitend in de omgeving Noord-Oost Brabant. Mooiland heeft wel woningbezit in Alkmaar en daarom is de gemeente om een reactie gevraagd op de fusieplannen.
Geconstateerd kan worden dat dit een fusie is van organisaties die al langer samenwerken, zich op vrijwel dezelfde doelgroep richten en al in hetzelfde gebied werkzaam zijn. Deze fusie kan daardoor als een logische stap worden aangemerkt. Overigens zijn de raden van bestuur van Mooiland en Pantein al samengegaan per 1-
1-2010.

Besluit:
Geen bezwaren te hebben tegen de fusie van Mooiland en Pantein en daartoe bijgevoegde brief te versturen aan Mooiland, met afschrift aan het ministerie van VROM.

2010-65 Vervolg op rekenkamerrapport "Grip op woningbouw" Alsemgeest
Probleemstelling:
De raad besprak op 15-2-2010 het rekenkamerrapport "Grip op de woningbouwproductie".
Hij heeft toen het college gevraagd om een raadsvoorstel waarin is aangegeven hoe het college de conclusies en aanbevelingen wil invoeren die zijn vermeld in dat rapport. De raad heeft verzocht dit voorstel aan te bieden voor behandeling in de raadsvergadering van september 2010. Met deze nota ontvangt u dit raadsvoorstel. Voor een uitgebreide toelichting wordt verwezen naar de bijlage bij het raadsvoorstel.

Besluit:
In te stemmen met bijgevoegd raadsvoorstel.

2010-66 Wijzigen verordening Startersleningen Alsemgeest
Probleemstelling:
De huidige verordening voor Startersleningen is vastgesteld bij raadsbesluit van 2-7- 2009 en geldt tot 31-12-2010. Inmiddels zijn er enkele ontwikkelingen waardoor de verordening niet meer voldoende aansluit bij de situatie op de woningmarkt. Om starters en de woningmarkt beter te ondersteunen wordt daarom, kort samengevat, voorgesteld de criteria te verruimen en de werkingstermijn van de regeling te verlengen met twee jaar tot 31-12-2012.
Dit voorstel sluit aan op de tekst in het collegeprogramma om de realisatie van jongerenwoningen te ondersteunen.
Een uitgebreide toelichting is opgenomen in de bijlage bij het raadsvoorstel.

Besluit:

1. In te stemmen met bijgevoegd raadsvoorstel.
2. Het besluit van de raad op de gebruikelijke wijze bekend te maken.

2010-80 Grondexploitatie en krediet Jaagpad Oost Van Dam
Probleemstelling:
Binnenkort zal het bestemmingsplan Jaagpad Oost ter vaststelling worden voorgelegd aan de raad. Ter verzekering van volledig kostenverhaal is met Projectontwikkelingsmaatschappij Randstad Noord B.V. (PRN) overeenstemming bereikt over een koop/exploitatie-overeenkomst voor de plantontwikkeling in dit deelgebied. Hierin is o.a. bepaald dat PRN een exploitatiebijdrage betaalt voor de kosten van interne planbegeleiding en voor de verwerving van grond, zodat er sprake is van een sluitende grondexploitatie. De grondexploitatie alsmede het daarop gebaseerde krediet dient door de gemeenteraad vastgesteld te worden.

Besluit:

1. De raad voor te stellen conform bijgevoegd concept raadsbesluit de grondexploitatie "Jaagpad Oost" goed te keuren.

2. De raad voor te stellen een krediet beschikbaar te stellen voor de planontwikkelingskosten en de kosten voor de benodigde verwervingen van grond (dekking middels exploitatiebijdrage en grondverkoop PRN).
3. Het onder punt 2 genoemde krediet ad 347.000 ten laste te brengen van het product 40 "Grondexploitaties".

2010- Raadsvragen OPA inzake YXIE/Doelenveld Van Veen
Probleemstelling:
Het lid van de raad, A. van de Ven , heeft ons bij brief van 25 juni 2010 vragen gesteld inzake het project YXIE.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.

2010-54 Raadsvragen OPA inzake reclamebelasting De Baat
Probleemstelling:
Het lid van de raad, Ben Bijl, heeft ons bij brief zonder datum vragen gesteld inzake reclamebelasting voor alle partijen.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.