Ingezonden persbericht


Call For Entries

Win 250 euro met jouw korte film en maak kans op een plek in de Wholphin dvdserie!

De Balie (hét bolwerk van linkse hobby's, NL), De Optimist (online cultureel magazine, NL) en Wholphin (McSweeney's DVD magazine, USA) starten in de herfst van 2010 met de nieuwe en eigenwijze programmaserie 'Kamermans Kermis'.

In oktober is het 25 jaar geleden dat de obscure, maar fascinerende wetenschapper, schrijver en filmmaker Otto Kamerman overleed aan zijn notenallergie. Kamermans werk is te herkennen aan een interdisciplinaire en bovenal onorthodoxe aanpak met ongerijmde uitkomst. Sommigen noemen hem een 'cultuur-tycoon avant la lettre'. Anderen claimen dat hij de bedenker is van de abstracte boekverfilming met open einde.

Vanaf oktober zal het gedachtegoed van Kamerman worden gevierd met een maandelijks programma. Actuele en alledaagse problemen zullen op de karakteristieke en onconventionele Otto-manier worden gefileerd, ontleed en weer ingepakt. Met wetenschappelijke vertogen, maar ook met films en literatuur. 'Kamermans Kermis' is hét culturele event voor eigenheimers met een neus voor klasse.

Voor de eerste drie afleveringen van dit live programma vragen wij jou om met een goed idee voor een korte film te komen. De enige beperkingen zijn dat de korte film maximaal 4 minuten mag duren en moet aansluiten bij het thema van de aflevering.

Zet jouw filmidee op (minder dan) een A4 en stuur het in. Zorg ervoor dat wij ons een goed beeld kunnen vormen van jouw idee: je mag plaatjes en links toevoegen, graag zelfs! Ook zien we graag een voorbeeld van eerder werk.

Als wij jouw filmidee kiezen, win je 250 euro. Maar dan moet je het idee wel uitvoeren! Wij zullen jouw film gebruiken bij de promotie van het programma en de film wordt tijdens het programma in de zaal getoond. Bovendien krijgt de beste van de drie winnende films een plek op een aflevering van het Wholphin DVD Magazine.

De deadline voor het insturen van jouw filmidee (of complete) film is 27 augustus. Stuur het idee per email naar: kermis@deoptimist.net . Als je ons iets wil vragen, kan dat via hetzelfde adres.

Kijk voor inspirerende voorbeelden van 4 minuten films op de site van Wholphin: http://www.wholphindvd.com/web-films/

Wat zijn de thema's?
Oktober: Nature/Nurture
"Vloeken is aangeleerd!" Dat is ongetwijfeld waar, maar het idee dat vloeken slecht is, is óók aangeleerd. In tijden dat keuzevrijheid eindeloos is, komt er flinke druk te liggen op de keuzes die gemaakt worden. Welke oerdriften sturen ons in de keuzes die wij maken en welke aangeleerde gedragingen behoeden ons voor uitsluiting door de maatschappij?

November: Grijs
Het grijze gebied is een plek waar dingen moeilijk te benoemen zijn. De grens is moeilijk te trekken en dat is misschien wel de leukste plek. Want als het moeilijk is om de grens te duiden, dan is het overtreden van de grens minder omineus. Waar verandert grappig in flauw, wanneer gaat zwarte humor over in cynisme en wanneer wordt Avatar gezien als animatiefilm?

December: Angst
Angst zorgt ervoor dat wij in penibele situaties scherper zijn, maar het opwekken van angst is in het verleden ook meerdere keren ingezet om ingrijpende politieke beslissingen door te kunnen voeren. Op wereldkundig niveau is angst erg nuttig gebleken, maar hoe zit dat eigenlijk in onze huiselijke kring?

www.debalie.nl
www.deoptimist.net
www.wholphindvd.com