Selectie oeuvre Bach


Winnaar Sweelinckprijs 2010 Reitze Smits in Stevenskerk

NIJMEGEN, 20100730 -- Op 10 augustus geeft de winnaar van de Sweelinckprijs 2010, Reitze Smits, een concert met een selectie uit het omvangrijke oeuvre van Johann Sebastian Bach in de Sint Stevenskerk in Nijmegen. De Nijmeegse Orgelkring programmeert jaarlijks in haar zomerconcertserie twee maal een Bach-concert, omdat deze componist dat meer dan waard is. Voor deze concerten nodigt de orgelkring gerenommeerde organisten en Bachspecialisten uit.

Het concert begint om 20.30 uur; de toegang is 8, - en 7, - met korting.

Reitze Smits zal in september dit jaar de Sweelinckprijs uitgereikt krijgen in de Oude Kerk in Amsterdam. De Sweelinckprijs is bedoeld voor personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de orgelcultuur. Smits wordt gelauwerd onder meer vanwege zijn `brede oriëntatie en blijk van een frisse kijk op het repertoire, in concerten en opnames', de energie die hij steekt in het organiseren van activiteiten zoals Festival `Voor de Wind', waarmee hij de aandacht op de vele mogelijkheden van het orgel weet te vestigen en zijn bijzondere aandacht voor jonge talenten. Smits schaart zich in het rijtje van vermaarde Nederlandse organisten als Jan Jongepier, Jan Welmers en Leo van Doeselaar.
Smits mag zeker ook tot de Bachspecialist worden gerekend. Een aantal jaren geleden heeft hij met zijn barokensemble Concerto Strumentale tijdens verschillende muziekfestivals de aandacht getrokken met reconstructies van orgelwerken van Bach. Orgelmuziek van Bach is compleet ontrafeld en omgezet in composities voor meerder instrumentalisten. Met die ervaring kan Smits bij uitstek de multi-instrumentaliteitsgedachte van Bach in zijn orgelspel laten doorklinken.
Het Bach-concert toont de grote diversiteit van het oeuvre van deze meester-componist en zijn uitmuntende beheersing van alle stijlen. Preludia, fuga's en toccata's die doorgaan zeer energie en krachtig zijn, sonates de zeer melodieus en sierlijk zijn en koraal- of liedbewerkingen zijn pure muzikale poëzie. Smits speelt Toccata, Adagio en Fuga in C (BWV 564), het Preludium en Fuga in d (BWV 539), de drie kyriegezangen Kyrie, Gott Vater in Ewigkeit, Christe, aller Welt Trost en Kyrie, Gott heiliger Geist, de Sonate in G (orgelbewerking van Kellner)en besluit met de Toccata in d (BWV 565).


Nijmeegse Orgelkring



ingezonden persbericht