Café 't Nonnetje wil peukenvrij terras op Amersfoortse Groenmarkt


AMERSFOORT, 20100810 -- Vanaf 10 augustus krijgen rokende klanten van café 't Nonnetje in Amersfoort op het terras een gratis Barkadera zak-asbakje. Berry Buunk - mede-eigenaar van Café 't Nonnetje - wil rokende klanten een alternatief bieden voor het op de grond gooien van peuken op de Amersfoortse Groenmarkt.

Sinds het ingaan van het horeca rookverbod in 2008 wordt er meer op terrassen van cafés gerookt. Er staan voldoende asbakken op de tafels maar rokers gooien onbewust hun peuken op de grond. Met het initiatief wil café 't Nonnetje rokers bewust maken dat sigarettenpeuken schadelijk zijn voor het milieu en dat het zwerfafval is.

Per jaar worden er in Nederland meer dan 9 miljard peuken op de grond gegooid. Per roker gemiddeld 6 a 7 per dag - 2.500 per jaar - onbewust. Sigarettenpeuken zorgen voor ergernis en overlast en zijn schadelijk voor het milieu omdat ze vrijwel niet biologisch afbreekbaar zijn. De natuur heeft 2 tot 12 jaar nodig om een sigarettenpeuk 'af te breken'. Eén sigarettenpeuk vervuilt ongeveer 8 liter water als deze in het water wordt gegooid. Daarnaast zien kinderen tot 4 jaar en vogels en vissen de sigarettenpeuken voor voedsel aan. De moeite en kosten voor het opruimen van peuken zijn groot en er ontstaat een 'onfris' beeld door de sigarettenpeuken op de grond.

Stichting Nederland Schoon en Koninklijke Horeca Nederland juichen het initiatief toe. Het stimuleert maatschappelijk voorbeeldgedrag en draagt bij aan een gastvrij, schoon en veilig straatbeeld aldus Kors van der Wolf, projectleider van Nederland Schoon.

Barkadera Personal Ashtrays





ingezonden persbericht